Datum objave: 08. Svibanj 2014

Svi zadovoljni praizvedbom "Malog,velikog kvrgavog drvca" u HNK Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Dječja predstava „Malo, veliko, kvrgavo drvce“ koja nosi snažni šibenski pečat, premijerno je izvedena večeras u šibenskom kazalištu, a gledatelji, među kojima su bila i djeca i odrasli, nagradili su glumce i brojne autore koji su na njoj radili dugotrajnim pljeskom. Predstava nosi duboku, ljudsku poruku o tome su dobrota i uvažavanje drugih najvažnije i najsnažnije vrline koje pobjeđuju sve ali i opomenu kako se današnji čovjek mora promijeniti jer je poremetio prirodnu ravnotežu i ovisnost svih živih bila jednih od drugima što se, gotovo didaktički, u predstavi  izriče.

 

Rađena je po tekstu publiciste i esejiste Omera Raka, rođenog Šibenčanina, a redatelj je također rođeni Šibenčanin Zoran Mužić. Šibenske snage iznijele su cijelu predstavu – Sara Lovrić Caparin u trostrukoj ulozi scenografkinje, kostimografkinje i autorice lutaka, Sanja Vrančić, autorica glazbe, Zorana Mihelčić, koreografkinja Sergej Mioč , asistent redatelja, Branko – Lovrić Caparin, asistent scenografkinje, Josip Bakula, oblikovatelj svjetla i Matea Šarić, redateljica video – efekata. Glumci su uglavnom Šibenčani – Jakov Bilić, Franka Klarić, Anđelko Babačić, Jasminka Antić, Oriana Kunčić, Danira Gović osnaženi zadarskim lutkarom Draganom Veselićem i Mirnom Medaković u ulozi otmjene i atraktivne vile.
 

Priča se zasniva na suprotnim odlikama i karakterima dvaju braće hrastova. Jedan je krupan i raskošan, ali je ohol, sebičan i netrpeljiv prema svima oko sebe od životinja do sunca, mjeseca i oblaka, a drugi je kržljav, kvrgav i neugledan, ali je dobar, plemenit i uvažava sve oko sebe i spreman je pomoći čak i ako mu to nanosi patnju. Njegova dobrota na kraju preobrati u pozitivca i oholog velikog hrasta koji se pokaje zbog svog prijašnjeg stava i nastavi živjeti u harmoničnom odnosu sa svima koje je prije omalovažavao i ugnjetavao.

 

Osim dvaju hrastova kao likovi se pojavljuju pomalo umišljeni vepar, razigrani djetlić i otkačeni jazavac te sunce, oblak i mjesec, vilenjak i vila. Glumci koji su stajali iza tih lutki odlično su iznijeli te likove što nije bio samo glumački nego i fizički zahtjevan posao - Jakov Bilić cijelo je vrijeme na sebi držao i animirao veliko stablo teško desetke kilograma; stilizirane kvrgave grane teške četiri - pet kilograma na glavi je cijelu predstavu iznijela Franka Klarić glumeći malo, kvrgavo drvo; ništa jednostavnije nije bilo ni Daniri Gović , koja je bila vilenjak – patuljak i kretala se pozornicom na koljenima i tako redom. Publici su se svidjele životinje po izgledu i po dijalozima, ali i po songovima u čemu se posebno istaknula Oriana Kunčić kao jazavac.  Ekološku poruku predstave vješto su  dočarali  jednostavna scenografija  u kojoj je juta bila jedini  materijal, ali i dojmljivi  kostimi.
 

Nakon pozitivnih reakcija publike sav su taj teret i napor koji je izvedba te predstave zahtijevala pali su u drugi plan jer su na prigodnom domjenku koji je nakon premijere organiziran u foajeu kazališta svi bili dobro raspoloženi i ostavili su dojam da su zadovoljni obavljenim poslom. Maja Trlaja, v.d. ravnateljica HNK Šibenik, nabrajajući poimenice sve sudionike istaknula je kako je ponosna na predstavu i njihov rad, a istaknula je i profesionalnost tehničke ekipe šibenskog kazališta.

 

Foto: Diana Ferić i službene fotografije HNK Šibenik autora Ante Baranića

Iz kategorije: Kultura