Datum objave: 12. Travanj 2012

ŠIBENIK DANAS: Otvaranje izložbe radova oboljelih od PTSP -a

Diana Ferić
Diana Ferić


" 99 nije 100" naziv je izložbe koja će biti otvroena večeras u Muzeju Grada Šibenika u suradnji s Tiflološkim muzejem iz Zagreba. Bit će predstavljeno 30 - tak skulptura koje su izradili hrvatski branitelji oboljeli od PTSP -a. "Tiflološki muzej svojim aktivnostima i programima odašilje poruke o važnosti svakog čovjeka. Ovaj put smo aktivnost usmjerili prema osobama koje su u određenom trenutku svoj vlastiti život podredili višem cilju. Nakon Domovinskog rata posttraumatski stresni poremećaj postao je jednom od najčešćih dijagnoza u Hrvatskoj, a oporavak osoba oboljelih od tog sindroma zahtjevan je i dugotrajan.", kažu u Tiflološkom muzeju.  
Naslov izložbe 99 nije 100, misao je preuzeta iz jednog dokumentarnog filma, kojom se želi ukazati na nužnost društvene brige za svakog pojedinca, ukazati da je svaka osoba važna jer i jedna osoba čini bitnu razliku.
Oboljeli od PTSP -a su, modelirajući po prvi put  u radionici tog muzeja,  prenijeli su dio sebe u radove koji progovaraju o strahovima, tugama, borbama, nadama.  Tipfološki muzej je  jedan od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida. Večerašnja izložba bit će otvorena u 20 sati,a moći će se razgledati do 6. svibnja. 

Iz kategorije: Kultura