Datum objave: 09. Travanj 2012

U Vodicama održan Festival žudija

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Danas, na Uskrsni ponedjeljak, u Vodicama je održan 12. po redu Festival žudija- čuvara Kristova groba. Žudije su ove godine obilježile i stotu obljetnicu djelovanja, pa se tom prigodom u Vodicama okupilo oko dvije tisuće ljudi. Na Festivalu su sudjelovale žudije iz 33 župe s ukupno oko tisuću sudionika. Već tradicionalno, tišnjanske žudije predvodio je Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije.
Manifestacija je započela prijepodnevnom misom u vodičkoj župnoj crkvi Sv. Križa, a Festival su otvorili domaćini, Vodički žudiji nakon čega je održana prezentacija običaja žudija iz svih župa sudionica Festivala. Poznati vodički fotograf i idejni začetnik Festivala žudija, Šime Strikoman smotru je ovjekovječio još jednom milenijskom fotografijom.
Za sajmeni dio programa pobrinuli su se obrtnici i ugostitelji iz svih župa sudionica koji su predstavili svoje proizvode i uskrsne običaje. Pokrovitelj programa su Grad Vodice i vodička Turistička zajednica, a organizatori Župa Sv. Križa Vodice i Vodički žudije.

Iz kategorije: Kultura