Ponedjeljak, 26 Ožujak 2012 02:00

Šibenik domaćin državnog natjecanja iz klasičnih jezika

Napisao/la: 
Šibenik domaćin državnog natjecanja iz klasičnih jezika

Idućih nekoliko dana u Šibeniku će se govoriti grčki i latinski jezik. Naime, šibenska Gimnazija Antuna Vrančića ovogodišnji je domaćin 25. Državnom natjecanju iz latinskog i grčkog jezika koje se održava od 26. do 28. ožujka.
Podsjetimo, Gimnazija je 2009. godine nakon 60 godina ponovo dobila klasično odijeljene, odnosno klasični nastavni program u sklopu kojeg se pojačano uči latinski i grčki jezik.
Na državnom natjecanju sudjelovat će ukupno 80 učenika: 20 učenika osnovnih škola i 60 učenika iz srednjih škola i to 10 iz medicinskih škola, 20 iz općih i jezičnih gimnazija te 30 učenika iz klasičnih gimnazija.
Među njima su i šibenski gimnazijalci Martina Đipalo Ban koja će se iskazati znanjem latinskog , a Luciela Tolo grčkog jezika. Mentori šibenskih jezičarki su profesori Deana Karađole Radovčić i Denis Karanušić. Testovi za natjecanje sastavljeni su po kategorijama natjecatelja, a prema propisanome nastavnome programu. Testovi za sve kategorije sastavljeni su po jednakim načelima i sastoje se od dva osnovna dijela. Prvi dio sadrži latinski ili grčki tekst primjerene težine i dužine koji treba prevesti na hrvatski jezik pomoću rječnika. Drugi dio sadrži određeni broj pitanja iz gramatike latinskog ili grčkoga jezika te u manjem dijelu pitanja iz civilizacije, povijesti, mitologije...
Svečano otvorenje natjecanja bit će večeras u HNK Šibenik s početkom u 19 sati.

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!