Datum objave: 14. Srpanj 2023

POŽAR / Požar kod Grebaštice je pod kontrolom vatrogasaca. Noćas se s vatrom borilo njih 140.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Požar koji je planuo u četvrtak oko 11 sati na području Grebaštice tijekom noći je stavljen pod nadzor, potvrdio je za Hinu Darko Dukić, zapovjednik šibensko-kninske Vatrogasne zajednice. Na terenu je tijekom noći bilo oko 140 vatrogasaca s 51 vozilom. U noći s četvrtka na petak bilo je obnavljanja plamena, no vatrogasci su uspjeli obuzdati novi zamah vatrene stihije.Jutros su se u gašenje ponovno uključili kanaderi koji polijevaju zgarište.
U petak rano ujutro na požarište su se vratila i dva kanadera. Magistrala je otvorena za sav promet te je uključena električna energija. "Situacija je jutros puno bolja. Nema otvorenog plamena i radi se na dogašivanju", potvrdio je vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Do petka ujutro zaustavljeno je širenje vatre, nema otvorenog plamena te se radi na dogašivanju, posebno na području Šparadića. "Požar još nije ugašen, ali je pod nadzorom", kazao je Dukić.

 

-Prema prvim procjenama, izgorjela  je površina od oko 600 hektara. Vatra je zahvatila kuće u Grebaštici, izgorjelo je nekoliko automobila, a u jednom je trenutku vatrena stihija zaprijetila i selima u primoštenskom zaleđu. Plamen je krenuo od Gornje Grebaštice, nošen jakim udarima vjetra stigao je do Šparadića, te mjesta Kalina i Bilo te brda Jelinjak.Osim županijskih vatrogasnih snaga na terenu su bili i pripadnici Državne interventne postrojbe iz Splitsko-dalmatinske  i Zadarske županije koji su požar gasili uz pomoć zračnih snaga – tri kanadera i dva air traktora. U gašenju požara lakše je ozlijeđeno nekoliko vatrogaca i jedna civilna osoba, izgorjelo je nekoliko krovova i fasada kuća te automobila. Iz najugroženijih kuća evakuirano je 11 osoba, dvije obitelji, iz Slovenije i BiH za koje je Grad Šibenik osigurao je smještaj u Sportskoj dvorani Baldekin.

Požarište je u sinoć u pratnji načelnika Stožera civilne zaštite Grada Šibenika Danijela Milete, zapovjednika Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darka Dukića i načelnika Policijske uprave Šibensko-kninske Sandra Santinija te vatrogasnih zapovjednika obišao i  ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, koji je potvrdio da je počeo očevid koji bi trebao otkriti uzrok požara.

Foto: MORH Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

 

Iz kategorije: Crna kronika