Datum objave: 27. Svibanj 2019

"Šibenska luganiga" prikazana u finalu međunarodnog filmskog festivala u Rigi!

"Šibenska luganiga" prikazana u finalu međunarodnog filmskog festivala u Rigi!
Diana Ferić
Diana Ferić

Dokumentarni "Šibenska luganiga", iz serijala Hrvatske televizije "Prče s končom iz borše Stanka Ferića", prikazan je u finalu 12. Međunarodnog festivala turističkog filma TOURFILM u Rigi, jednom od 100 najboljih u svijetu konkurenciji više od 4000 filmskih festivala.
"Šibenska luganiga" bio je jedan od rijetkih dokumentarnih filmova u konkurenciji 173 promidžbena turistička filma iz cijelog svijeta, pa je veliki uspjeh već njegova pojava na tom prestižnom festivalu koji je od 2009. godine je Međunarodnog odbora turističkih filmskih festivala (CIFFT).

U konkurenciji za jednu od 10 nagrada Hrvatska je bila među najbolje zastupljenim zemljama, ali nagrađena su samo dva filma. U kategoriji turističko odredište 3. nagradu dobio je film "Volim Zagreb" te u kategoriji turistički proizvod film "Posjeti Liku".
Najveći broj nagrada osvojili su turistički filmovi iz Španjolske (5) i Portugala (4), a glavnu nagradu Gradd prix osvojio je grčki film "Kod kuće".

Dokumentarni film "Šibenska luganiga", jedini film koji je na TOURFILM festivalu u Rigi zastupao boje Šibenika, prikazan je s engleskim podslovima, a prema dostupnim informacijama festivalska ga je publika gledala s uživanjem zbog njegove neobičnosti i duhovitosti.

Dokumentarni film "Šibenska luganiga" snimljen je u prosincu 2017. godine, a premijerno je prikazan na šibenskoj Adventuri u prosincu 2018. godine. Film je relizirala HTV-ova ekipa: tedatelj i scenarist "Šibenske luganige" Ivo Kuzmanić, direktor fotografije Dušan Vugrinec, montažerka Davorka Feller, snimatelj tona Mladen Šiklić, rasvjeta Ljudevit Fištrić, kolorist Bogdan Tankosić, autori glazbe su Dino Rizvić i Alan Bjelinski, obrada zvuka Robert Stanić, tajnica režije Žaklina Komljen, producent Stjepan Erić i urednik Aleksej Pavlovsky. Stručni suradnici bili su etnologinja Marija Krnčević Rak, povjesničar Milivoj Blažević te novinar i publicist Stanko Ferić.

"Šibenska luganiga" prvi je HTV-ov dokumentarni  film iz serijale filmova posvećenog Šibeniku, šibenskim znamenitostima, specijalitetima, pojavama i događajima iz povijsti. Do sada su osim "Šibenske luganige" prikazani filmovi "Šibenski trubaduri" i "Oda janjetini", a slijede filmovi o grupama Polaris i Mi, počecima rock and roll glazbe i rock kulture u Šibeniku, o šibenskoj Zagori te nekada svjetski poznatom, a danas izgubljenom i zaboravljenom šibenskom vinu maraštini i žiteljima Kornata.

Kako je publika u Rigi vidjela film i kako "Šibenska luganiga" izgleda s engleskim podslovima, pogledajte na našem facebooku: https://www.facebook.com/sibeniknews.portal

 

Iz kategorije: Vijesti