Datum objave: 24. Rujan 2019

Godišnjica obrane Šibenika uz poruku generalu Milivoju Petkoviću koji je u haškom zatvoru

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom obilježavanja 28. obljetnice Spomendana rujanskog rata jučer je u Šibeniku održana središnja svečanost. Kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu održana je komemoracija uz prigodni program. U spomen na sve stradale hrvatske branitelje položen je jedan zajednički vijenac, a potom su brojna izaslanstva i građani zapalili svijeće i položili ruže na spomen ploče s 269 imena poginulih branitelja.

 

Svijeću su zapalili i cvijeće položili članovi obitelji poginulih, stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, branitelji, sudionici rujanske bitke u Domovinskom ratu, građani Šibenika među kojima su bili i učenici srednjih i osnovnih škola.
Svečanosti su nazočili umirovljeni general bojnik Rahim Ademi u svojstvu izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ministar uprave Ivan Malenica u svojstvu izaslanika predsjednika

 

Vlade RH Andreja Plenkovića, umirovljeni general Ivan Beneta, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, Goran Pauk, šibensko-kninski župan, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, jedinica lokalne samouprave, državnih i lokalnih institucija i ustanova.

 

Molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je don Darko Poljak, policijski kapelan.

 

Nakon završetka komemoracije na Baldekinu, sudionici su predvođeni Puhačkim orkestrom Pirovac i Gradskom stražom Šibenik u mimohodu gradom došli su do Trga Pavla Šubića I., gdje su nastavili druženje uz ansambl Bonaca.  Pripadnici  113. šibenske  nosili s transprent posvećen generalu Milivoju Petkoviću koji ej još uvijek u Haškom zatvoru na kojem je pisalo:"Generale, uz vas je vaša 113. brigada": Pripremom zalogaja za završnicu ovogodišnjeg obilježavanja Spomendana Rujanskog rata svoj doprinos dala je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije.

 

Završna svečanost ovogodišnje proslave rujanske bitke u Domovinskom ratu, upotpunjena je i preletom aviona 93. Zrakoplovne baze eskadrile iz Zemunika.
 

Iz kategorije: Županija info