Datum objave: 08. Srpanj 2019

Šibenik je prošao lišo, ali je sinoćnje nevrijeme prouzročilo velike štete na zadarskom području

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je sinoćnje nevrijeme skoro pa zaobišlo osim kratkotrajne grmljavine, ali zato su na zadarskom području nastale velike štete.

Prema podacima s terena na Puntamici je vjetar dosegnuo brzinu od čak 29.1m/s, a srušena su i stabla na Baninama, Smiljevcu, Bilom Brigu, Bibinjama te u ulici Put Dikla.

Letjeli su i kontejneri, a prema posljednjim neslužbenim informacijama nastradalo je i nekoliko vozila na Poluotoku. Bilo je i ozlijeđenih.

 

– Na Molatu se nasukalo 5 brodova i samo smo tamo spasili 40-50 ljudi. Izgleda da je najviše uzelo akvatorij Molata i tamo smo pri izvlačenju ljudi na sigurno imali veliku pomoć od mjesnog odbora iz Molata. Tamo su bila i djeca, zapravo teenageri (najmlađi ima 15 godina) sa školom jedrenja. Sve je riješeno sinoć – izvučeni su na sigurno i prenoćili su u mjesnom domu na Molatu. Djeca su Švicarci iz Talijanskog kantona. Iskren ću vam biti, ja ovakvo što ne pamtim! Mogu se sjetiti da je 2015. bila jaka tramuntana, ali nikad nije ovako dizalo krovove. Ličilo je na tornado, pa ispred zgrade Lučke kapetanije u Zadru, tu ispred restorana Kornati mareta se penjala na rivu, što nikad nije! Još se utvrđuju štete i zaprimaju se samo nasukanja – ispričao je za Morski.hr Rukavina sažetak nevere o kojoj će biti imati posla pisati izvješća koja nisu ni blizu gotova, kako prenosi portal Dalmacijadanas.


Ivan Toman, dipl. ing. sa Sveučilišta u Zadru pojasnio je detaljnije što se dogodilo, koliko često i gdje ovakve pojave možemo očekivati.

 

– Meteorološka nepogoda kojoj smo svjedočili vezana je za prolazak olujnih oblaka, tzv. višećelijskih kumulonimbusa na prostranoj liniji nestabilnosti koja se formirala na sjevernom Jadranu i nošena snažnim visinskim strujanjem u atmosferi, premještala velikom brzinom preko otvorenog mora prema obali šireg zadarskog područja u večernjim satima 7. srpnja. Sustav je ponajviše okarakterizirao olujni i orkanski vjetar sjevernog/sjeverozapadnog smjera, vrlo kratkog trajanja ali iznimne snage. Najveća zabilježena brzina pomoću automatskog uređaja na postaji Puntamika iznosila je 29,1 metar u sekundi, odnosno 105 kilometara na sat (izvor: DHMZ). Kod ovakvog vjetra je specifičan vertikalni kut strujanja; naime ovakav vjetar nema samo horizontalnu komponentu brzine, već se s visine obrušava prema tlu ponekad gotovo okomito – kaže Toman za Morski.hr.

O čemu je konkretno riječ?

 

– Ovakva pojava naziva se u domaćoj meteorološkoj terminologiji velepropad, ali je svakako poznatija po engleskom nazivu downburst. Olujni oblak kumulonimbus ima generalno dvije vertikalne zračne struje; u svom prednjem dijelu oblak se formira u uzlaznoj struji toplog zraka, a u stražnjem dijelu dolazi do spuštanja hladnog zraka prema tlu (slika 1). Upravo je to spuštanje zraka u pozadini oblaka u pojedinim slučajevima izrazito jakog intenziteta i stvara orkanske udare vjetra na tlu. Branko Gelo u knjizi Opća i prometna meteorologija navodi da ovakvi sustavi mogu donijeti udare brzine i do 60 metara u sekundi. Iz toga je vidljivo kako pojava u Zadru nipošto nije sama po sebi nezabilježen ekstrem; međutim zbog svojeg malog prostornog protezanja se na nekom mjestu pojavljuje vrlo rijetko u ovako izraženom obliku.

Foto Aleksandar Gospić
 

Iz kategorije: Županija info
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3