Datum objave: 15. Svibanj 2019

Iris Ukić Kotarac:Župan Pauk ne štiti interes stanovnika Dubrave nezadovoljne trasom novog dalekovoda

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako je po zalaganju župana Gorana Pauka onda nezadovoljni stanovnici šibenske Dubrave neće uspjeti izboriti se za drugu, alternativnu trasu novog dalekovoda jer ova predviđena dodatno ugrožava zdravlje stavnovnika tog šibenskog naselja, upozorila je nezavisna vijećnica s liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac.

 

"Goran Pauk jedan je od kandidata HDZ-a za predstojeće izbore za Euro parlament. Kako se ovaj naš dugogodišnji župan obvezao štititi interese građana Republike Hrvatske, na 11. sjednici Skupštine Šibensko kninske županije koja se održala jučer 14. svibnja, kao vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrina i građanka pozvala sam „našeg“ župana da u kampanju krene od zaštite interesa građana ove županije, točnije građana Dubrave kod Šibenika. Župan je ranije obaviješten o problemu pa je prihvatio inicijativu građana da se u tom dijelu Dubrava izmijeni Prostorni plan ŠKŽ kako bi se planirana trasa dalekovoda mogla izmjestiti s ucrtane rute na drugu. On se u ožujku 2018. godine obratio HOPS-u s prijedlogom da se izgradnja sporne dionice TS Bilice prema Podima izvrši u zadnjoj fazi odnosno dok se ne riješe sporna pitanja vezana uz prostorni plan.
Čak devet mjeseci nakon „prosvjednog pisma“ župana Županijska skupština je konačno 5. prosinca 2018. godine izglasala odluka o VII izmjenama prostornog plana. Ta izmjena dala bi mogućnost da se trasa dalekovoda izmjesti dalje od samog mjesta Dubrava odnosno bliže brdu Burnjak jer bi za to postojala važeća prostorno planska dokumentacija (barem je tako rečeno građanima). Međutim, kad sam jučer na županijskoj skupštini pitala župana Pauka da mi da garanciju da će u prostorni plan staviti predloženu, alternativnu trasu koja je usput predviđena i u Idejnom rješenju HOPS-a (studeni 2017) kao jedna od varijanti za izgradnju dalekovoda i koju mještani Dubrave prihvaćaju kao moguću za njih „zdraviju“ varijantu, župan Pauk mi je odgovorio da bez obzira na to da se od strane Županije predloži ta trasa, da izrađivač prostornog plana, navedeno ne mora prihvatiti. Toliko o ostvarenom obećanju"; kaže vijećnica Iris Ukić Kotarac.

 

Kao što je poznato, u Dubravi se planira izgraditi novi dalekovod 2x110kV na trasi Bilice Trogir dionica Bilice - Boraja. Stanovnici tog dijela Grada Šibenika nisu o trasi uopće bili obaviješteni iako prolazi njihovim zemljištem i iako će dodatno ugroziti svojim zračenjem njihovo zdravlje jer je to selu doslovno premreženo dalekovodima. Žestoko se tome suprotstavljaju, a njih više od 380 je potpisalo i peticiju protiv predviđene trase novog dalekovoda koji bi treba biti udaljen manje od 100 metara od njihovih kuća.

 

"Materijalna šteta građanima Dubrave neće nastati samo zbog štete na građevinskim i poljoprivrednim parcelama koje izgradnjom dalekovoda trajno gube svoju vrijednost već i zbog rizika za zdravlje građana", ističe vijećnica Ukić Kotarac.

 

"U međuvremenu Ured državne uprave ŠKŽ provodi izvlaštenja zemljišta a kako bi se građani „umirli“ gotovina im se, kako imam priliku saznati, a što je i isticano u žalbama, putem poštara, uručuje u ruke prije nego li je rješenje o izvlaštenju uopće postalo izvršno. Kako su se neki građani pravodobno žalili na rješenja o izvlaštenju, doslovno vodi se utrka s vremenom. Postupak izrade prostornih planova traje mjesecima, planirana izrada je predviđena za rok od minimalno osam mjeseci prije nego li akt bude „zreo“ da stupi na snagu, a građevinska dozvola samo čeka rješenje Ministarstva pravosuđa kojim će se žalitelji moguće i odbiti", ističe Iris Ukić Kotarac.  

Iz kategorije: Županija info