Datum objave: 22. Ožujak 2019

Hraniteljica, skrbnica, mudra promatračica Krka dobila svoju novu fotomonografiju

Diana Ferić
Diana Ferić

"Ime joj je Krka! Ona je, bez sumnje, ženskoga roda. Hraniteljica, skrbnica, mudra promatračica, koja je sjećanja pospremila u svoja sedrena njedra, ugradila u svoj tok da bi o njima mogla pripovijedati svojim šumom – svima onima koji su spremni slušati". To je  isječak  iz nove fotomonografije u izdanju Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Ime mi je Krka, predstavljene u petak, 22. ožujka u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik u povodu Svjetskog dana voda.

 

Na 264 stranice fotomonografije nalazi se 218 fotografija podijeljenih u devet poglavlja, popraćenih prozno-pjesničkom pričom. Predstavili su je likovni pedagog Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“, autori nadahnutih fotografija Mario Romulić i Dražen Stojčić i autorica teksta Dobrila Zvonarek te urednik dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u JU „NP Krka“

 

Jedinstvene vrijednosti ove krške ljepotice stoljećima su se usijecale u sjećanja onih koji su je promatrali, ali svu njezinu veličanstvenost i snagu tek je moderni čovjek uspio trajno zabilježiti – pogled na Krku kroz fotoaparat istaknutih autora čini ove osnovu izvanredne fotomonografije. Brojni su putopisci, istraživači i znanstvenici proučavali Krku i o njoj ostavili mnoge pisane tragove. Tom eminentnom društvu pridružila se i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, u čijem je bogatom izdavačkom opusu fotomonografija Ime mi je Krka 56. izdanje.

 

„Raznoliki motivi, veličina oblika i boja, formiraju se iz iste mjere, skladnim kompozicijama po odabranom načelu zasnovanom na zakonitosti kadra. I onda kad im je fotografija jasna kao dan kao i kad su boja i prostor zamagljeni u čudesni sfumato, uvijek prevladava svojevrsna kristaličnost oblika i klasična kompozicija. Položili su Romulić i Stojčić na ovom zadatku svoj majstorski ispit, dokazali tradicijsku normu i ostvarili puteve prema neočekivanoj ljepoti“, kazala je Zdenka Bilušić.
Bogata izdavačka djelatnost Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ pokrenuta je 1994. godine. Bibliografija radova o rijeci Krki prva je knjiga tiskana u nakladi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

 

„U razdoblju od 1994. do 2003. izdane su svega tri knjige, od kojih je jedna objavljena na četirima jezicima. Zato je u novom tisućljeću izdavačka djelatnost Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ postala vrlo plodna, objavljujući mahom naslove u kojima je znanstvena građa, često opsežna, prikazana na način razumljiv i dopadljiv široj čitateljskoj publici. S desetom knjigom, Vodozemci Nacionalnog parka „Krka“, tiskanom 2008., počelo je izdavanje naslova u ediciji „Biološka raznolikost rijeke Krke“. Do sada je u njoj objavljeno sedam knjiga. Brojna izdanja posvećena su i bogatoj kulturnopovijesnoj baštini, poglavito Burnumu, važnom arheološkom lokalitetu. Za širu čitateljsku publiku pokrenuto je službeno glasilo Ustanove, Buk, koje izlazi od 2010. godine“ Prva fotomonografija Legenda o Krki, autora fotografije Davora Šarića, upotpunjena tekstom Veljka Barbierija izdana je 2010. godine“, istaknuo je mr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“.
Mario Romulić i Dražen Stojčić fotografski je dvojac iz Osijeka. Surađuju već više od desetljeća i u tom su razdoblju autorski potpisali nekoliko fotomonografija i brojne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom umjetničkom radu najčešće su fokusirani na impresivne hrvatske pejsaže i kulturnopovijesne motive, pa se njihovim fotografijama Hrvatska često predstavlja svijetu.

 

„Prije svega mogu kazati da sam neizmjerno uživao boraveći u Nacionalnom parku 'Krka' u godinama dok je sve ovo nastajalo. Želio bih se zahvaliti čuvarima prirode koji su mi pokazali čudesna mjesta koja sam ne bih mogao otkriti. Nama iz ravne Slavonije ovaj kraj je fascinantan. Znali smo danima raditi i dan i noć, noseći tešku opremu, hodati i penjati se, ali umor nismo osjetili, uživajući u ljepoti rijeke“, kazao je Mario Romulić. Puno fotografija snimano je noću. Tako je nastao i film Nocturno u vrlo zahtjevnoj timelapse tehnici, koji je predstavio Dražen Stojčić.

 

Dobrila Zvonarek profesorica je hrvatskog jezika i književnosti i diplomirana književna komparatistica. Radi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na poslovima uredništva, komunikacije s javnošću i projektima vezanima za popularizaciju knjige i poticanje čitanja. S rijekom Krkom na poseban se način povezala kroz tematsku izložbu koju je NSK priredila u suradnji s JU „NP Krka“ 2017. godine. Ta veza na osobit način traje i dalje a stvaralački se očitovala i u ovom izdanju.

 

„Uvijek mi je drago kada se ljudi okupe oko knjige. U prvom planu su fotografije a meni je bila čast popratiti ih tekstom. Odlučila sam prepustiti glas rijeci Krki, koja je prekrasna i mudra žena koja je, prema ljudskim mjerilima, veoma stara i mnogo toga je proživjela. Tekst je, zapravo, prozno-pjesnička priča o Krki od izvora do ušća koju priča ona sama“, istaknula je Dobrila Zvonarek.

 

U sklopu predstavljanja knjige otvorena je i prigodna izložba koja, od prizemlja do drugog kata Knjižnice prati tok rijeke Krke.

Dok gledamo Krku, a ona pripovijeda o nama, sinergijom različitih umjetnosti s njom uspostavljamo osobit odnos. U sjećanje naviru misli mudrog Heraklita, koji govori o jedinstvenosti susreta, tvrdeći da u istu rijeku nije moguće zakoračiti dvaput. Iskustvo ove knjige tu bi sentencu trebalo potvrditi te zauvijek promijeniti naš pogled na tu kršku ljepoticu. Autori knjige žele vjerovati da su, zajedničkim snagama, u toj namjeri uspjeli, priopćili su iz JU NP Krka.
 

Iz kategorije: Županija info