Datum objave: 05. Prosinac 2018

Oporba kritizirala novi proračun i županijsku vlast:Zaostajemo po svemu osim po županovoj plaći

Diana Ferić
Diana Ferić

Dijametralno suprotni stavovi o stanju u Šibensko – kninskoj županiji i njezinom razvoju čuli su se na današnjoj sjednici Županijske skupštine u raspravi o prijedlogu proračuna za sljedeću godinu – vladajući tvrde da je stanje odlično, a oporba da zaostajemo i da proračun nije razvojni već da funkcionira, kako je to kazao Ivica Ledenko, kao protočni bojler i da u njega samo uže novac za namirenje potreba proračunskih korisnika. Nediljko Dujić, predsjednik Županijske skupštine je, spočitavajući oporbenim vijećnicima da puno toga ne razumiju i da miješaju ovlasti ustvrdio čak da je Šibensko – kninska županija po razvijenoj i izgrađenoj infrastrukturi u Hrvatskoj odmah iza Grada Zagreba, a prisjetio je kako prije rata na razvijenim područjima nije bilo ni struje ni vode ni uređenih cesta.

 

Upravo je Ledenko, vijećnik Loza - Nezavisne liste isprovocirao tu polemiku navodeći nedavno objavljene podatke o planiranim ulaganjima u turizam po županijama.“ U Splitsko – dalmatinskoj županiji predviđena su ulaganja od 200 milijuna kuna, u Zadarskoj oko 100 milijuna kuna, a u Šibensko – kninskoj svega 7 milijuna kuna. Pa što vi župane radite i kako to i kao predsjednik Hrvatske zajednice županija lobirate kod državnih tijela i ministarstava „, upitao je župana Gorana Pauka. Pozivajući da da obiđe Županiju i radno,a ne samo svečarski i kada se nešto otvara te da će se uvjeriti da u nekim područjima nema više života.
„Ulje na vatru“ dolila je vijećnica s Nezavisne liste Stipe Petrine koja je podržavajući stav vijećnika Ledenka. Iznijela je podatke o turističkom prometu u dalmatinskim županijama po kojima je Šibensko – kninska županija na repu. „Naša županija spada u 2. Skupinu, slabije razvijenih jedinica područne uprave, zajedno s, primjerice Osječko – slavonskom. Državne potpore u našem proračun ove godine su bile veće samo za milijun kuna nego lani i to onih koje država daje za prijevoz učenika. Mi se nismo makli ni centimetra. Što vi župane radite. Upravni odbor za gospodarstvo imat će u sljedećoj godini 680 000 kuna, 200 000 kuna manje nego ove godine. Za poticanje razvoja turizma predviđeno je samo 400 000 kuna . Zadarska županija u svom proračunu za to izdvaja 1,1 milijun kuna . Sramotno je i koliko izdvajamo za poljoprivredu – samo 3 milijuna kuna, a zadarska 36 milijuna kuna“, nabrajala je Iris Ukić Kotarac dodajući da se samo županova plaća koja iznosi više od 19 000 kuna ne razlikuje puno od plaže župana Zadarske županije. Ustvrdila je i kako je Pauk dobar primjer kako nesposobni zauzimaju visoke pozicije.“Ako nije tako iznesite mi konkretne podatke o tomu što ste napravili, koliko je novih poduzeća otvoreno, koliko je ljudi doseljeno u našu županiju“, ustvrdila je.

 

Župan Pauk je oporbu optužio da manipuliraju podatcima samo kako bi omalovažili ono što se radi u Šibensko – kninskoj županiji. „ „Trebate uspoređivati kruške iste, a ne različite veličine i miješati kruške i jabuke. Uspoređujete turistički promet u zadarskoj i splitskoj županiji s našim u Šibensko – kninskoj, a ne spominjete kolike kapacitete imaju oni, a kolike mi. Ne spominjete koliko sredstava za naše projekte dobivano iz EU fondova, a po gospodinu Ledenku kums je u tomu da idemo u naša ministarstva moliti novac za županiju. Mi tako je ne radimo. U poljoprivredu ulažemo koliko nam naš proračun dopušta i s tim smo vrlo zadovoljni“, odgovorio je Pauk. Ne prihvaća niti da su on i HDZ odgovorni što su skromne investicije u turizam u Županiji jer, kazao je, Županija stvara samo uvjete za ulaganja,a ne osigurava ulagački kapital. To je ostavljeno na volju investitorima. Dodao je, uz pomoć Dujića, da će te brojke koje se sada spominju za susjedne županije biti minorne kada krene projekt izgradnje golf igrališta na Prukljanu vrijedna oko 350 milijuna kuna.

Anita Jakšić, vijećnica SDP –a smatra također da je prijedlog proračuna Županije za 2019. godinu dokaz nerada župana i izvršne vlasti budući da nije razvojan. „Za razvoj turizma predvidjeli ste 400 000 kuna, a to je manje nego što trošite na vlastitu promidžbu“, primjerila je vijećnica Jakšić . I Vlatka Duilo iz HNS –a smatra da se ne događaju potrebne promjene te je primijetila da se, otkako je ona u Skupštini, a to je šest godina sve vrti oko sličnih programa uz časne iznimke kao što su projekt ABC i kanal svetog Ante. I ona je iznijela usporedne podatke u izdvajanjima u drugim županijama , po veličini sličnih Šibensko – kninskoj poput Varaždinske i Međimurske za kojima Šibensko – kninska županija itekako zaostaje. 

Na kraju je glasovima vijećnika HDZ –a i SDSS –a prihvaćen proračun za 2019. godinu koji iznosi 656.987.000 kuna što je 55 milijuna kuna više nego ove godine. Nije prihvaćen amandman vijećnice Jakšić da se za Udrugu oboljelih od dijabetesa predvidi 200 000 kuna jer će za toliko ostati sljedeće godine kraći budući zbog restrikcija na državnoj razini koje iznose 3 000 kuna po oboljelom.
 

Iz kategorije: Županija info