Datum objave: 05. Prosinac 2018

Radionica:Brendiranje Skradina kao destinacije koja nudi hedonizam i usporeni životni ritam

Diana Ferić
Diana Ferić

Skradin je na turističkom tržištu još uvijek uglavnom pozicioniran kao nautička luka i ulaz u NP „Krka“ što je potrebno mijenjati definiranjem i promidžbom novih turističkih proizvoda temeljenim na bogatoj baštini koja Skradin čini posebnim u odnosu na većinu drugih turističkih destinacija. Trebalo bi ga promicati kao destinaciju u kojoj se mogu doživjeti različite životne radosti od uživanja u prirodnim ljepotama do gastronomskih delicija, kao mjesto u kojem caruju hedonizam i usporeni životni ritam. To je jedan od zaključaka jednomjesečne radionice koja je pod nazivom „Skradinski turizam to sam JA“ održana u Skradinu, a jučer su u restoranu Visovac prezentirani konkretni prijedlozi o tomu kako poboljšati i obogatiti skradinsku turističku ponudu. Na radionici su sudjelovali iznajmljivači apartmana, vlasnici OPG –ova i skradinskih restorana, a prezentacija je bila namijenjena nositeljima lokalne i regionalne vlasti. Radionicu je, uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice, organizirala Turistička zajednica Grada Skradina.

 

 

„ Naš je cilj motivirati brojne turiste koji dolaze u Skradin radi posjeta NP Krka da ostanu u Skradinu i uživaju u njemu kao u turističkoj destinaciji. Saznanja koja smo dobili kroz rad u ovoj radionici dragocjena su jer nam otvaraju nove vidike, daju nam mogućnost da obogatimo našu turističku ponudu, pozicioniramo se kao osebujna turistička destinacija i razvijemo niz novih turističkih proizvoda od valorizacije povijesne i kulturne baštine do novih gastro specijaliteta i to će nam biti cilj u narednom razdoblju“, kaže Damir Nakić, direktor TZ Grada Skradina.

 

 

Skradin je kroz cijelu povijest bio zanimljiv poznatim ličnostima od rimskog cara Trajana, cara Franje Josipa i njegove supruge Sissi , Georgea Bernarda Shawa i mnogih drugih. Tako je jedan od prijedloga ove radionice da se turisti preko određenih flayera upoznaju s tom činjenicom i da se to koristi kao turistički adut.
Skradin je uvijek privlačio i gurmane, ljubitelje dobre kapljice i finih jela pa bi trebalo novim jelima koja su se davno spremala, uz skradinski rižot i tortu, te ćokalice obogatiti gastro ponudu. To su venecijana, čimbur, brudet od žabljih bataka i pastrve punjene na pet načina što je sve prezentirano na ovom događanju u restoranu Visovac.

 

Predloženo je i da se u Skradinu, uz pomoć EU fondova uredi muzej vina u kući poznate skradinske vinarske obitelji Bedrica koja je još u 19. stoljeću za svoja vina osvajala zlatne medalje na međunarodnim sajmovima. Imaju još uvijek sačuvanu prešu, prvu u Hrvatskoj koja je radila na izmjeničnu struju, te neke druge muzejske raritete vezane na vinarsku tradiciju. Taj bi muzej bio i početna stanice buduće vinske staze koja bi od Skradina vodilo do poznatih vinara u Plastovu – obitelji Sladić i Bibić.

 

 

Zaključeno je i kako je skradinsko područje posebno atraktivno gledano iz zraka pa bi mogli prvi u Hrvatskoj organizirati „Dron foto safary“ i edukativne radionice za one koji se bave snimanjima pomoću drona, a to bi se moglo povezati s s činjenicom da je Skradin imao u prošlosti poznate fotografe iz obitelji Marasović.
Sve to bi, kako je rečeno produžilo turističku posezonu i predsezonu, a Skradinjani računaju i na ugošćavanje različitih sportaša i rekreativaca, ali za to je nužno izgraditi sportsku dvoranu koju taj grad još uvijek nema.

 

 

 

„Vrlo sam zadovoljan ovim što je iznjedrila radionica „Skradinski turizam to sam JA“. Turizam je jedna od naših glavnih gospodarskih grana na kojoj planiramo naš razvoj. To se temelji na našoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini koja nam pruža šansu da budemo drukčiji od drugih i to je pokazala i ova radionica. Točno je i da nas se još uvijek doživljava kao ulaz u NP Krka i kao atraktivnu nautičku luku, ali mi se moramo drukčije pozicionirati na turističkom tržištu. Ova je radionica je dala odgovore na pitanja kamo i kako u tom smjeru želimo ići. Mi se želimo pozicionirati kroz gastronomiju i zaista pokazati da možemo našim gostima pružiti nezaboravne doživljaje“, istaknuo je Antonio Brajković, gradonačelnik Grada Skradina.

Na prezentaciji su bili predstavnici općina Kistanje i Ervenik koji su također zainteresirani za takav način osmišljavanja svoje turističke ponude i za povezivanje svim mjesta na desnoj obali rijeke Krke.

  

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3