Datum objave: 03. Prosinac 2018

Širi se "obitelj" s oznakom Hrvatski otočni proizvod: U Županiju stigle četiri nove oznake

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnje dobitnike oznake „Hrvatski otočni proizvod“ iz Šibensko – kninske županije primio je danas u svom uredu šibensko – kninski župan Goran Pauk sa suradnicima.

Tu prestižnu oznaku u 2018. godini dobila su tri 3 županijska otočna proizvođača za ukupno četiri nova proizvoda: OPG Mario Šmit iz Prvić Šepurine, s otoka Prvića za ekstra djevičansko maslinovo ulje „Ulika“, KUD „Koledišće“ iz Jezera sa otoka Murtera za knjigu s CD– om pod nazivom „O' Jezera misto ukraj mora“ te izradu rukotvorina i DF agencija d.o.o. Filipa Horvata iz Prvić Luke za izradu nakita.

„Ovakav projekt ima višestruke učinke a najznačajniji su oni gospodarski i demografski. Otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako mogu uvjeriti“, kazao je župan Goran Pauk okupljenima. Također je istaknuo kako je Šibensko – kninska županija od 2013. organizirala šest Festivala hrvatskog otočnog proizvoda u suorganizaciji s jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama kako bi poticala i promovira proizvodnju otočnih proizvoda.

„Želio bih reći nešto što prođe ispod radara vezano za ovaj projekt, a to je međuotočna povezanost. Ovaj projekt povezao je nas otočane, imamo krasna prijateljstva i to nam je motiv da i mlade ljude uključimo u ovaj projekt“, rekao je Mario Šmit jedan od ovogodišnjih dobitnika oznake HOP.

Pjesmom su današnje primanje uveličali članovi KUD-a Koledišće iz Jezera koje gotovo pola stoljeća promovira tradicijsku kulturu svoga kraja.

Podsjetimo, Projekt Hrvatski otočni proizvod pokrenulo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije 2007. godine. Temeljni cilj projekta je poticanje otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i autohtonih proizvoda te distribucija kvalitetnih otočnih proizvoda koji će biti prepoznati u Hrvatskoj i izvan nje.

U ovoj godini oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodijeljena je 57-orici otočnih proizvođača, i to za čak 91 novi proizvod i proizvodnu liniju. Danas je u Republici Hrvatskoj ukupno 297 proizvođača s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ sa 971 proizvodom i proizvodnom linijom od čega 17 proizvođača na području Šibensko – kninske županije i to sa čak 87 proizvoda i proizvodnih linija.
 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3