Datum objave: 28. Kolovoz 2018

Šibensko kninska županija relativno ima najviše škola u koje nije upisan ni jedan učenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Posljedice masovnog iseljavanja i sve manjeg broja rođenih vidljive su i ove školske godine koja počinje sljedećeg tjedna tjedna, piše Index.hr.

Prema privremenim podacima zaprimljenim od ureda državne uprave u županijama, nijedan učenik nije upisan u 113 područnih škola te četiri matične škole. Samo u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu nema škole u koju u prvi razred nije upisan nijedan učenik. Šibensko – kninska županija je prva po relativnom broju škola u koje nije upisan niti jedna prvašić i riječ je isključivo o školama u Zagori.

„Računajući na razini županija, najveći postotak područnih škola u kojima neće biti učenika u I. razredu je u Šibensko-kninskoj županiji (20 posto), Vukovarsko-srijemskoj (19,44 posto ) te Ličko-senjskoj županiji (18,18 posto). Ohrabruje jedino to što je u školi na Zlarinu koja je protekle dvije godine imala samo jednu učenicu upisano 6 prvašića. U Šibeniku općenito situacija nije tako loša jer je prve razrede devet šibenskih osnovnih škola upisano 23 učenika više nego lani.

U 19 županija u kojima nije upisan nijedan učenik u prvi razred, u šk. god. 2017./2018. nastava se održavala u 1136 područnih škola.

Kako Index doznaje, zatvara se čak 8 škola, dok u 117 škola nije upisan nijedan učenik. Šest škola se zatvara jer u njima nema učenika, a dvije se zatvaraju jer se sele u novoizgrađenu školu.
Alarmantan je i podatak da se ove školske godine u 117 škola nije upisao nijedan novi učenik.

 

Iz kategorije: Županija info