Datum objave: 05. Srpanj 2018

Najavljen početak projekta Hrvatski centar koralja Zlarin koji se financira iz EU fondova

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin još je jedan projekt koji će se u Šibeniku realizirati putem bespovratnih EU sredstava, a zamjenici gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta i Paško Rakić sa suradnicima kojis u jučer posjetili otok Zlarin najavili su početak njegove provedbe.

U društvu v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petra Mišure, ravnateljice JU zaštićene prirodne vrijednosti Priroda Šibensko-kninske županije Anite Babačić Ajduk, partnera na projektu i predsjednika Mjesnog odbora Zlarin Antonija Biberice, obišli su prostore budućeg centra koralja te su zajednički predstavili aktivnosti koje će se realizirati kroz projekt.

 

Taj projekt  obuhvaća obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma. Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Cjelokupni stalni postav bit će opremljen suvremenim tehnologijama poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Kuća Šare preuredit će se u edukacijsko  istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.


Projektom će se, također, uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.


Ukupna vrijednost projekta je 24.127.147,50 kuna s rokom provedbe od 36 mjeseci, od čega je 13.332.404,97 kuna bespovratnih sredstava koje je Grad Šibenik ostvario iz fondova EU u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“


„Iz godine u godinu radimo na dobrobit svih stanovnika našeg grada, kako onih na kopnu, tako i onih na otocima. Cilj nam je unaprijediti kvalitetu života na Zlarinu tijekom cijele godine, stvoriti uvjete kako bi građani ostali živjeti i raditi na svom otoku, a vjerujem kako će ovaj projekt tome uvelike doprinijeti“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

 

„Projekt nije vezan isključivo za koralje, već i za revitalizaciju čitavog mjesta, a njegovom se realizacijom stvara platforma za bolji život na Zlarinu. Važno je da u ove aktivnosti bude uključena i lokalna zajednica sa svojim prijedlozima jer želimo da se Hrvatski centar koralja Zlarin pozicionira na listi uspješnih projekata Grada Šibenika.“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

 

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU zaštićene prirodne vrijednosti Priroda Šibensko-kninske županije istaknula je kako će se kroz projekt raditi istraživanja cijelog akvatorija Šibensko- kninske županije s naglaskom na koralje, kao i edukacija djelatnika u turizmu o važnosti samih lokacija.

Predsjednik Mjesnog odbora Zlarin Antoni Biberica iskazao je zahvalnost gradskim vlastima što djeluju kao pokretači života otoka kroz podržavanje niza različitih, većih i manjih, projekata te dodao kako stanovnici Zlarina priželjkuju otvaranje novih radnih mjesta koja će, posebice mladima, omogućiti ostanak na otoku, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

 

Iz kategorije: Županija info