Ponedjeljak, 20 Studeni 2017 12:08

Mali primoštenski genijalci dobili nagradu i na svjetskom natjecanju iz robotike u Šangaju

Napisala: 
Mali primoštenski genijalci dobili nagradu i na svjetskom natjecanju iz robotike u Šangaju

Mali primoštenski robotičari Benjamin Aron Balogh i Marisa Perković, učenici trećeg razreda osnovne škole Primošten, koji sa svojom mentoricom Amalijom Pancirov sudjeluju na Svjetskom natjecanju u edukacijskoj robotici u Šangaju dobili su nagradu za najbolje editiran timski video.

 

Svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici (WER) je natjecanje koje se od 2002. godine održava u Kini, a u posljednje četiri godine na njemu sudjeluje dvadesetak zemalja iz cijelog svijeta. Na natjecanje dolaze najbolje ekipe u tri dobne skupine. To su učenici nižih i viših razreda osnovne škole i srednjoškolci. Svi oni natječu se u pet ili šest kategorija.

 

Ove godine na svjetskom natjecanju sudjelovale su tri ekipe iz Hrvatske, dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine i jedna ekipa iz Srbije. Priliku da sudjeluju na tom svjetskom natjecanju dobili su nakon što su se prijavili na WER otvoreni kup Hrvatske koje je organizirao IRIM - Croatian Makers. Mentorica Amalija Pancirov, profesorica Hrvatskog jezika i magistra knjižničarstva, javila se tada na natječaj za opremu Abilix i našla zadnja na popisu od 50 škola i udruga u Hrvatskoj koji su prošli natječaj. Mali Primoštenci su na tom natjecanju bili prvi među učenicima nižih razreda osnovne škole. Izradili su robota kojeg u nazvali Abilix, koji mora hodati po stazi i rješavati zadane zadatke, a za nastup u Šangaju su ga usavršili.

 

Ovogodišnje natjecanje u Šangaju na jednom je mjestu okupilo oko 3 tisuće timova odnosno oko 8 tisuća učenika i učenica. Uz njih na natjecanju su bili mentori, roditelji i posjetitelji. Sveukupno oko 15 tisuća ljudi.

 

U kategoriji 'najbolji timski video' nagradu je osvojila Osnovna škola Vrhbosna iz Sarajeva, za 'najkreativniji video' je nagrađena Osnovna škola Suljo Čilić iz Jablanice, za najbolju prezentaciju Osnovna škola Julija Klovića iz Zagreba i za najbolji editing Osnovna škola Primošten iz Primoštena.
 

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!