Datum objave: 23. Kolovoz 2017

Promovirani novi županijski otočni proizvodi s oznakom HOP,među njima i CD klape Mela

Diana Ferić
Diana Ferić

Do sada smo otočne proizvode koji u Šibensko - kninskoj županiji nose oznaku "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) kušali i gledali, a danas smo jedna od njih imali priliku i slušati. To je klapa Mela s Murtera koju vodi Jadranko Juraga Balara, a koja je za svoje nosače zvuka "Imala sam babu" i "Po murterski" dobila tu oznaku i ušla su sve brojniju obitelj HOP-a, zajedno s još dva nova proizvođača s Murtera - Turističkom agencijom Bisage i Muzejom betinske drvene brodogradnje. Inače, u cijeloj Županiji ove je godine tu prestižnu oznaku dobilo sedam proizvođača.

Njih i njihove proizvode predstavili su danas novinarima šibensko - kninski župan Goran Pauk i pročelnica Ureda za pomorstvo Jadranska Fržop koja već godinama uspješno radi na promociji otoka, njihovom razvoju i poticanju proizvodnje na njima.

 

To su: OPG Ljubica Adum - suhe smokve u domaćem prošeku, lizac od suvih smokava i liker od crnih maslina; OPG Sanja Šikić- rakija od smokkva te likeri liker od mirte, gorkog badema i višnje maraske;OPG Mario Šmit- zlatni balzam smilja, uljni macerat, ulje od cvijeća svetog Ante i ulje cvijeća naranče; Muzej betinske brodogradnje za maketu betinske gajete i drveni privjesci koji predstavljaju alate;Turistička agencija Bisage za suvenire od drva masline; Obrt za izradu odjevnih povijesnih kostima "Lipa" za pirovačku mušku narodnu nošnju i klapa Mela za nosač zvuka "Imala sam Babu" i "Po murterski"

"Drago mi je što Županija prepoznaje ovaj projekt s ciljem razvoja proizvodnje naših otočnih proizvoda što je bitno i u demografskom i u gospodarskom smislu. Važno je podsjetiti da smo jedinicama lokalne samouprave do sada organizirali četiri festivala otočnog proizvoda,a ove godine će peti biti održan u Murteru. Inače u Hrvatskoj su ove godine oznaku HOP dobila 73 proizvođača, među njima 30 novih, za 141 otočni proizvod. U 11 godina imamo ukupno 269 dobitnika HOP oznake za 880 proizvoda i proizvodnih linija", istaknuo je župan Pauk.

 

Podjestio je da je Županija u 2015 godini uložila 83 000 kuna za opremanje prvog dućana proiuvoda s oznakom HOP -a a grad Šibenik je dao besplatno prostor. Iz županijskog proračuna lani je osigurano oko 80 000, a ove godine 100 000 kuna za subvencije otočnim proizvođačima.

Ivan Nimac, predsjednik Klastera otočnih proizvođača najavio je kako će uskoro biti donesen Zakon o otocima koji bi tzrebao svim otočnim proizvođačima osigurati povoljnije uvjere poslovanja jer su sada, što je nepravedno, izjedančeni s onima na kopnu. " U izradi tog zakona sudjelovale su sve udruge koje imaju veze s otocima. Nitko s otoka ne može reći da nije bio uključen. Dobro je i to što se na našim otocima u Županiji stvaraju destinacije na kojima se turisti upoznaju s otočnim proizvodima. Kao što imamo vinske staze tako na našim otocima treba razvijati edukativne staze i centre u kojima će se turisti upoznavati s otočnim proizvodima i na istom mjestu ih moći kupiti. Imamo sreću što nas podržava naša Županija iako imamo malo problema sa sudjelovanjem OPG na natječajima. Nadam se da ćemo to ispraviti kao što je to napravila Zadarska Županija. Problem je i što se planovi razvoja otoka koje donose sve jedinice lokalne samouprave nikog ne obvezuju pa se i ne provode", objasnio je Nimac.

 

Turčinov , načelnik Općine Muter - Kornati najavio je ovogodišnji Festival otočnog proizvoda koji će se održati 1. i 2. rujna, a na kojem će osim sajma otočnih proizvoda, nastupati klape, a kuhat će se školjke i brudeti. Bit će organizirana i vožnja vlakićem od središta Murtera do tunela na brdu Raduč, razgledavanje zavičajnog muzeja, ronjenje na arheološkoj plaži i na kraju smotra dalmatinskih klapa koja se već godinama održava na Murteru.
 

Iz kategorije: Županija info