Datum objave: 07. Kolovoz 2017

JU NP Krka dobila novac za još jedan projekt koji će promicati "nepoznatu Krku"

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić potpisali su u petak, 4. kolovoza 2017. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za projekt "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“. Svečanost potpisivanja svojom je nazočnošću uveličao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 80.057.649 kuna od čega će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije ovim Ugovorom osigurati 66.200.193 kuna bespovratnih sredstava.

 

Razliku sredstava osigurat će Javna ustanova „Nacionalni park Krka“.

 

Riječ je o projektu referentnog broja KK.06.1.2.01.0003 prijavljenom na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, broj KK.06.1.2.01 u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

 

Srednji i gornji tok Krke izuzetno je bogat prirodnim fenomenima, kulturnom i povijesnom baštinom. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ proteklo desetljeće intenzivno radi na valorizaciji i afirmaciji uzvodnog toka te uređenju novih posjetiteljskih sadržaja kako bi, s jedne strane, potaknuli razvoj lokalnog gospodarstva, a s druge strane, postigli prostornu i vremensku disperziju posjetitelja te rasteretili Skradinski buk, najposjećeniji slap na rijeci Krki.

 

Projekt „Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“ dodatno će valorizirati upravo spomenuto područje NP „Krka“. Cilj projekta je aktivirati neiskorišteni posjetiteljski i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka” izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika, razvoj novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga da bi se postigao kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak. Ukupna vrijednost projekta je 80.057.649 kn.

 

Izvedbom projekta planirana je realizacija:

1. Eko kampusa „Krka” u Puljanima oko 46.500.000 kn

Prezentacijskog centra „Krka – vrelo života” u Kistanjama oko 19.000.000 kn
Uređenja pješačkih staza oko 1.700.000 kn
Elektrifikacije dijela brodskog prometa oko 5.900.000 kn
Unapređenja upravljanja posjetiteljima i suradnja s lokalnom zajednicom oko 4.300.000 kn
Upravljanja projektom i administracijom oko 2.400.000 kn
Promidžbe i vidljivosti oko 700.000 kn

 

 

Eko kampus Puljane, istraživačko-znanstveni i edukativno-prihvatni centar u nastajanju, jedinstvenog je karaktera na području županije koji će nedvojbeno biti generator razvoja uzvodnog dijela NP „Krka“ i područja koja mu gravitiraju.

 

JU „NP Krka“ je u Eko kampus Puljane uložila 8 milijuna kuna vlastitih sredstava za uređenje postava objekta arheološke zbirke, građevinske radove na adaptaciji objekta u kojem će biti uređena blagovaonica i Internet centar i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Dodatno su uređeni i opremljeni konferencijska dvorana i apartman za smještaj gostiju.

 

Ustanova je također vlastitim sredstvima uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurala izvođenje građevinskih radova na adaptaciji objekta laboratorij prirodoznanstvenika, škole u prirodi, parkirališta i ogradnog zida u iznosu od 6,3 milijuna kuna.

 

Iz kategorije: Županija info