Utorak, 11 Srpanj 2017 15:17

Počinje označavanje kvalitete seoskih domaćinstava u Šibensko - kninskoj županiji

Napisala: 
Počinje označavanje kvalitete seoskih domaćinstava u Šibensko - kninskoj županiji

Projekt označavanja (labellinga) kvalitete agroturizma u Šibensko – kninskoj županiji, Turističke zajednice Šibensko – kninske županije, koji provodi Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj-Klub članova Selo, a partneri su TZ grada Knina, lokalne turističke zajednice s područja ove županije i HF Eko Etno Grupa predstavljen je danas u Šibeniku. Rečeno je da su specifičnost proizvoda i usluga, tradicionalan pristup organizaciji usluga, poštivanje ambijentalnih vrijednosti, tradicijsko graditeljstvo za potrebe turizma, prepoznatljivost proizvoda i marketinška diverzifikacija seoskih domaćinstava polazišta za standardizaciju i certifikaciju ruralnog turizma, županije. Od ukupno 500 registriranih domaćinstava u Hrvatskoj, na području Šibenika nalazi 24,a na području Knina i Drniš nalazi 18 turističkih seljačkih gospodarstava.

 

„Cilj labellinga je još kvalitetnije uvođenje raznih usluga na domaćinstvima, ali i detaljno informiranje turista o tome što mogu očekivati na odmoru u ruralnom prostoru Šibensko-kninske županije. Na taj način, vlasnik seljačkog turističkog gospodarstva ima dodatni motiv za povećanje usluge na svom domaćinstvu, a s druge strane turist može pratiti i uspoređivati ponudu na takvim gospodarstvima“, kazala je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj-Klub članova Selo.
Važno je brendiranje i promocija

Standardizacija se provodi po općim standardima koje je propisala Europska federacija ruralnog turizma (EUROGITES). Uz njih, postoje i obvezni standardi koje svako takvo domaćinstvo mora posjedovati, a njima se propisuju minimalni uvjeti za smještaj i usluge. Osim toga, uvedeni su i dodatni standardi koji se odnose na tipičnost i karakterističnost svih tipova domaćinstava na kojima se pružaju turističke usluge.
Govoreći o standardizaciji seljačkih turističkih objekata na području Šibensko-kninske županije, Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice te županije je istaknula kako je, prije svega, važno brendiranje i promocija takvih tipova objekata. Dodala je kako od toga imaju svi koristi – od lokalne zajednice, preko ponuđača ugostiteljsko-turističkih usluga, samih turista, pa do nacionalne razine, jer se na taj način poboljšava imidž i kvaliteta usluge Hrvatske kao turističke zemlje.

 

„Slijedom razvojne strategije, akcijskog plana provedbe razvojne strategije te master plana Šibensko-kninske županije, prije godinu dana pokrenuli smo projekt „Like Home“ u okviru kojeg je do sada kategorizirano 88 objekata u obiteljskom smještaju, a slijedi podbrendiranje oznakama city, rural bike te posebice luxury. Iznimno me veseli što pokrećemo sličan projekt na području agroturizma u kojem leži golem potencijal i vrijednost Šibensko-kninske županije. Riječ je o detaljnoj klasifikaciji i standardizaciji prilagođenoj našoj destinaciji koja će kvalitetnije integrirati usluge. Osim brendiranja i promocije, ovim projektom se uvažavaju i ističu specifičnosti destinacijskog proizvoda“, naglasila je Željana Šikić.
 

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!