Datum objave: 17. Svibanj 2017

Proslava Dana Županije važnija od predizbornih prepucavanj:Na svečanosti zajedno Pauk i Vidović

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvadeset godina postojanja Šibensko – kninske županije obilježeno je danas svečanom akademijom u šibenskom kazalištu na kojoj su nagrađenima uručene nagrade i priznanja.

Na svečanosti su bile i HDZ –ove saborske zastupnice Branka Juričev Martinčev i Sandra Jakelić, ali i SDP –ov Franko Vidović, što svjedoči o tomu da je Dan županije ipak prilika kada se predizborna sučeljavanja stavljaju u drugi plan. Među nazočnima bio je i Anton Dobra koji je trenutno na izborima u taboru SDP – a.

Županije, kao administrativno – teritorijalne jedinice formirane su u Hrvatskoj 1993. godine, ali tada je Šibenska županija bila skrojena bez Knina, a 1997. n godine joj je pripojeno i kninsko područje te od tada funkcionira kao Šibensko – kninska županija i taj dan slavi kao svoj rođendan.

 

Njezinu dvadesetogodišnju povijest i rezultate rada dosadašnjih županijskih administracija sažeo je u kratkom govoru župan s najdužim, 12 godišnjim stažem Goran Pauk, kazavši da bi, kada bi nabrojio sve projekte koji su provedeni ili se provode trebalo pola dana, a naglasak je stavio na ulaganja u školstvo, kao jednu od županijskih decentraliziranih funkcija koja je temelj razvoja i gospodarstva i ostalih djelatnosti:

 

„ Šibensko- kninsku županiju vidim kao područje na kojem će mladi ljudi ostajati živjeti i zasnivati svoje obitelji. Trenutno na našim visokoškolskim ustanovama studira 1 600 studenata. Imamo Sveučilišni Studij energetike. U Kninu je uređen studentski dom u Šibeniku se priprema izgradnja studentskog kampusa. U osnovne i srednje škole uložili smo 70 milijuna kuna. Vrlo je važno i to što povezujemo školski sustav s gospodarstvom . Važan nam je i turistički razvoj, a o tomu da smo uspješni govori podatak da sada godišnje ostvarujem 6,6 milijuna noćenja, a prije dvadeset godina ostvarivali smo 1,25 milijuna noćenja“, istaknuo je Pauk nabrajajući ne neke druge važne projekte poput AluTecha, šetnice u kanali svetog Ante, a uskoro kreće priprema za uređenje tvrđave svetog Nikole i sadržaja u uvali Minerskoj, potom ulaganja u poljoprivredu, pomorsko dobro kroz izgradnju luka poput Vrnaže ili pak pristaništa. U Županiji je uređeno 300 kilometara cesta i tako redom, nabrajao je Pauk dodavši kako je to sve rezultat kontinuiranog rada svih dosadašnjih županijskih administracija po čemu se Županija prepoznata u cijeloj Hrvatskoj.

Rođendan Županije svima je čestitao i dr.sc. Ivica Poljičak, državni tajnik za kulturu ističući upravo povijesnu i kulturnu baštinu kojom se Šibensko – kninska županija može ponositi, ali i njezinom valorizacijom.

Povodom Dana Županije uručene su Nagrade koje su ove godine dobili najizvođeniji hrvatski glazbenik Dušan Šarac, don Stipe Perkov i Ante Radić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik.

Grb županije pripao je županijskoj Ligi za borbu protiv raka, Udruzi Lions klub Luca, Ekološkoj udruzi Krka iz Knina i Muzeju Grada Šibenika. U ime laureata zahvalio je don Stipe Perkov koji je apelirao na zaštitu kulture kao duhovnog identiteta te uvažavanje svakog čovjeka ponaosob i njegov talent

Svečanu akademiju uveličali su nastupi uspješnih polaznika Glazbene škole u Šibeniku.

Iz kategorije: Županija info