Datum objave: 27. Ožujak 2017

VIDEO: Kako je divovski otisak prsta ili Baljenac postao svjetski hit

Šibenik News
Šibenik News

Interesting Engineering posvetio je dio svoje pažnje otočiću Baljenac koji uspoređuje se ogromnim otiskom prsta.

 

- Pogled iz zraka nudi jedinstvenu perspektinu na brojne države, od kojih su neke postale svjetski poznate, poput talijanske ‘čizme’. Ali ovaj otočić blizu hrvatske obale stvarno je posebnog izgleda - navodi Interesting Engineering odmah na početku teksta.

 

Promatran iz zraka, otok Baljenac, ili Bavljenac, nevjerojatno podsjeća na divovski otisak prsta. Niski suhozid koji prekriva cijeli otok djeluje poput papilarnih linija, a i sam ovalni oblik otoka doprinosi izgledu otiska. Na nenastanjenom otoku u šibenskom akvatoriju, duljine pola kilometra i površine 0.14 četvornih kilometara ima 23 kilometra suhozida.

 

Hrvatske vlasti trenutačno surađuju s UNESCO-m kako bi uključili ovaj otok na popis Svjetskog naslijeđa. Hrvatski se znanstvenici nadaju kako bi Beljanec mogao ostaviti svoj otisak na globalnom spektru.

 

- To je zato što je ovakva kamena čipka suhozida na Baljencu upala u oko čuvarima kulturog naslijeđa. Konzervacijski odjelu u Šibeniku, na prijedlog Sveučilišta u Zadru, pripremiti će prijavnicu za zastićeni status Baljenca kao kulturnog naslijeđa - rekao je konzervator Marko Sinobad, prenosi Net.hr.

 

Hrvatska ima 14 kulturnih dobara na UNESCO-vom popisu, od 300 godina starog viteškog natjecanja Alke, do ribarske kulture Rovinja.

Video

Iz kategorije: Županija info