Četvrtak, 09 Ožujak 2017 09:01

Ministarstvo kulture dalo novac za rekonstrukciju Rašinog stana

Napisao: 
Ministarstvo kulture dalo novac za rekonstrukciju Rašinog stana

Ministarstvo kulture prepoznalo je gradski projekt očuvanja suhozidne gradnje i popravka kulturnog dobra Rašin stan i financijski će ga pomoći s 9000,00 kuna putem Programa zašite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara.

 

Iako je zamišljeni gradski projekt uključivao nekoliko aktivnosti: od samog rada na Rašinom stanu, njegovom čišćenju i rekonstrukciji putem radionica otvorenih za građanstvo, ali vođenih uz pomoć licenciranog izvođača, zatim predavanja o suhozidnom graditeljstvu i na kraju izrade edukativnog materijala za razne uzraste u svrhu dugotrajne revitalizacije tradicijskog načina graditeljstva, odnosno očuvanju takvog načina gradnje i među mlađim generacija, s obzirom na znatno manji dobiveni iznos od predviđenog, Grad Vodice će moći provesti samo neke od ovih aktivnosti. Zasigurno će se provesti vrlo korisne i potrebne stručne radionice na kojima će sudionici moći dobiti nakon obavljenog rada licence za daljnje bavljenje suhozidnom gradnjom čime će u potpunosti biti obnovljeno i kulturno dobro Rašin stan.

 

 

Da podsjetimo, Rašin stan je višeprostorna bunja koja se sastoji do dvije veće prostorije stambene namjene i dvije manje koje su služile za držanje ovaca i kunića. Kao posebnost ove građevine ističe se prolaz iz jedne stambene prostorije u drugu koja je dovoljne visine da kroz nju čovjek može proći bez saginjanja, što je vrlo težak i rijedak graditeljski pothvat u ovakvom tipu gradnje. Kompleks bunja je bombardiran za vrijeme II. svjetskog rata, urušen je i zarastao u draču.

 

Uz pomoć Ministarstva turizma Grad Vodice je 2009. godine, građevinu popravio, ali korijeni desetljetnih stabala koji su ostali u njezinim temeljima, nakon što su se u potpunosti sasušili, doveli su do poremećaja statike što je uzrokovalo njezino ponovno urušavanje.

 

Novim radionicama koje će voditi arhitekt Branko Orbanić iz Žminja, licencirani graditelj u suhozidu, poznat i po projektu Moj kažun, riješit će se postojeći problemi i Rašinom stanu vratiti ljepota.

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!