Datum objave: 31. Siječanj 2017

Pridružite se JU PP Vransko jezero u akciji čišćenja starog puta prema lokvi Benči

Šibenik News
Šibenik News

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero poziva zainteresirane da se pridružite akciji krčenja starog puta prema lokvi Benči i radionici suhozidne gradnje.

 

Akcija krčenja i radionica obnove suhozida na starom putu prema lokvi Benči održat će se u subotu, 4. veljače, od 10 – 14 h. Okupljanje je kod info centra u lučici Prosika u 9.30 h.

 

- Molimo sve zainteresirane koji nam se žele pridružiti da se jave na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon: 023/283-181 do četvrtka, 2. veljače. Ponesite svoj alat ako ga imate (škare, pile, rukavice), a svi sudionici će imati osiguranu zajednički marendu – poručuju iz Parka prirode.

 

Svake se godine 2. veljače obilježava Svjetski dan močvarnih staništa čime se podsjeća na datum potpisivanja Ramsarske konvencije – Konvencije o močvarama od međunarodne važnosti. Konvencija je plod borbe za zaštitu močvara koje su jedne od najvrijednijih ekosustava na Zemlji. Zadovoljavajući 6 od ukupno 9 kriterija ovog međunarodnog sporazuma sklopljenog radi zaštite ekosustava, od 2. veljače 2013. godine i Park prirode Vransko jezero se nalazi na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

 

Ovogodišnja tema „Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa“ je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje.

 

Lokva Benča je posljednja prirodna velika lokva u Parku prirode Vransko jezero koja je nekada služila kao pojilište za stoku, a danas je vrijedno stanište za rijetku vrstu slatkovodnog puža Anisus vorticulosus. Ovo jedinstveno vlažno područje u Parku prirode Vransko jezero, osim što pročišćava i upija vodu, utječe i na ublažavanje klimatskih promjena. Napuštanjem ekstenzivnog stočarstva, a vjerojatno i zbog veće dostupnosti vodovodne vode u okolici Parka prirode Vransko jezero, stari putevi prema lokvi Benči u potpunosti su neprohodni i obrasli u makiju.

 

- Veći dio puta između dva suhozida prema Benči već je iskrčen tijekom prosinca i siječnja, a daljnjim čišćenjem putova planiramo formirati pješačke i biciklističke staze od jezera sve do Pirovca – podsjećaju iz Javne ustanove.
 

Iz kategorije: Županija info