Datum objave: 19. Kolovoz 2016

HDZ-ova koja je izazvala pozornost hrvatske javnosti: Branka Juričev - Martinčev

Šibenik News
Šibenik News

Evo kako domaći mediji vide vodičku gradonačelnicu Branku Juričev - Martinčev nakon što je imenovana nositeljicom HDZ-ove liste 9. izborne jedinice na predstojećim parlamentarnim izborima. 

 

'Je li moguće, hoću li ja to moći?', bila je prva reakcija HDZ-ove gradonačelnice Vodica Branke Juričev Martinčev nakon što joj je Davor Stier prenio vijest da će na predstojećim izborima predvoditi stranačku listu u devetoj izbornoj jedinici. Apsolutno iznenađenje za nju, ali i za javnost, uslijedilo je nakon što je zbog pobune na jugu Ivana Maletić ipak delegirana na sjever, dok je predsjednik Andrej Plenković po prvi put odlučio dati prednost šibenskim ispred zadarskih kadrova.

 

A ondje, u šibenskom županijskom HDZ-u, Juričev Martinčev osvojila je uvjerljivo najviše glasova na internom kandidiranju, istome onom na kojemu je Josipa Rimac potpuno ponižena. Nitko, pa ni ona sama, nije baš očekivao da će izbiti na sam vrh liste, no u teškim pregovorima i ludoj kombinatorici zvijezde su se spojile, tako da je najednom procvjetala kao simbol 'plenkovićizacije' HDZ-a. Usput, i silne brige za poštovanje ženske kvote.

 

Za nju sve tri struje

 

- Uvijek je bila u petom planu, kao umjerena i pristojna gradonačelnica malog grada koja se nije previše miješala u velike stranačke igre. Držala se svojih Vodica. Svi su glasovali za nju zato što je u dobrim odnosima sa svim trima strujama šibenskog HDZ-a, dakle i s Nediljkom Dujićem, i s Antom Kulušićem i s Goranom Paukom - govori za tportal jedan vrlo upućeni HDZ-ovac koji, također, pretpostavlja da su ime Branke Juričev Martinčev mnogi zaokruživali ne očekujući da će izbiti baš na samo čelo liste. Reakcija je, tvrdi, ipak bila vrlo pozitivna.

 

No, kad je u jednom trenutku prije toga izgledalo da se na listi neće ni naći, i sama vodička gradonačelnica poprilično se uzrujala i bila je to jedna od rijetkih prilika da pokaže drugu stranu svog karaktera. 'Inače je vrlo smirena i pristojna, dobro je obrazovana i definitivno nije agresivna, moram iskreno kazati da je pomalo netipična za našu stranku', objašnjava ovaj HDZ-ovac.

 

Tako je svojedobno damski prešutjela izostavljanje sa stranačke liste na posljednjim izborima, premda je u Saboru prethodno odradila cijeli mandat od 2011. do 2015. godine. Upućenim promatračima bilo je jasno da se radilo o manevrima iza kojih je stajala Josipa Rimac, no izbjegavanjem konflikta znatno elegantnije je isplivala na površinu kada su se karte u HDZ-u ponovno zamiješale.

 

Vladarica Vodica

 

Ekonomistica po zanimanju, Branka Juričev Martinčev u radnoj karijeri bila je šefica lokalne poslovnice Jadrantoursa, a potom i turistička inspektorica u Državnom inspektoratu u Šibeniku. U lokalnu politiku intenzivno se uključila prije dvanaest godina i od tada suvereno upravlja svojim gradićem gdje upravo privodi kraju treći uzastopni mandat. Nekih većih repova nema, barem ne u javnosti, premda kuloari tvrde da u njezinu slučaju treba oči držati otvorenima jer njezin suprug posjeduje veći građevinski obrt pa uvijek postoji barem teoretska mogućnost ulaska u sukob interesa.

 

S druge strane, u samim Vodicama primjetni su pomaci otkako je preuzela kormilo, posebno u komunalnom uređenju i infrastrukturi. Juričev Martinčev pokazala se spretnom u povlačenju za rukav državne vlasti pa je čak i u šest mjeseci abortirane HDZ-ove vlade uspjela izvući novac od svoje sugrađanke i zamjenice ministra Olega Butkovića, Jadranke Fržop, namijenjen uređenju dijela obale. Tu je i problem obilaznice mjesta, vječne boljke jadranskih komuna koji se upravo rješava jer su Hrvatske ceste pokazale znatno veće razumijevanje za prometne probleme ovog kraja, za razliku od samog Šibenika ili dramatično zagušenog Splita.

 

Za njezina mandata u mjestu je izgrađen dom kulture koji se pokazao sjajnim mjestom čak i za alternativnu umjetnost pa ondje često gostuju predstave poprilično provokativnog sadržaja. No, istovremeno u lokalnoj diskoteci gostuju i najtvrđi narodnjaci - ovog vikenda Boban Rajović, recimo - što se sve tolerira i ponekad potiče jer je turizam, dakako, jedina ozbiljna gospodarska grana ovog kraja. Vrlo dobro to zna predsjednik lokalnog HDZ-a Ante Cukrov-Desto, vlasnik nekoliko turističkih brodova, kojemu je išla na ruku odluka Gradskog vijeća po kojoj gradonačelnica ima pravo dopustiti reklamiranje na ulici isključivo poduzetnicima registriranima na području grada - a, eto, novopečeni šef njezine stranke jedini se u Vodicama bavi takvim biznisom i na poklon je dobio efektno eliminiranje konkurencije.

 

Petrina: Jako je simpatična

 

- Gospođu Branku poznajem i moram kazati da smo u korektnim odnosima. Jako je simpatična i s njom je ugodno sjediti u istoj prostoriji, a čak se mogu i dogovoriti stvari od zajedničkog interesa. Ali samo do određene granice: kada nastupi trenutak treniranja stranačke stege, ona uvijek vrlo dobro zna što joj je činiti - kaže za tportal načelnik obližnjeg Primoštena Stipe Petrina. Tako se, tvrdi, vodička gradonačelnica ponijela u nekoliko navrata, posebno u sklopu širokih sastanaka na županijskoj razini.

 

- S HDZ-ovcima se teško može surađivati iskreno i do kraja jer oni nisu slobodni ljudi, a i što bi ona bila bez svoje stranke? Pristojna gospođa, cijenjena u svojoj sredini. Poslušnost ju je dovela do prvog mjesta na listi, a znate kako se kaže: u stadu je toplo - ali koji put i smrdi - slikovit je Petrina koji na skorim izborima ponovno nosi svoju vlastitu listu.

 

Ravnopravnost žena

 

O svjetonazorskom profilu naše glavne junakinje teško je ozbiljno govoriti jer nije imala velikih ispada ili zastranjenja pa se čini da se idealno uklapa u proklamiranu viziju novog HDZ-a. Ovih dana čak je otvoreno reagirala na skandalozni članak svećenika Ivice Raguža i njegove stavove da žene moraju biti 'drugotne u odnosu na muškarce', odnosno prozivku da su neposlušne one koje ne žele 'imati glavu'.

 

- Ravnopravnost žena i njihovo još veće uključivanje u društveno-politički život jedna je od važnijih točaka HDZ-ovog programa i jedno od temeljnih načela europske i moderne stranke desnog centra. Naša stranka dala je prvu hrvatsku predsjednicu, premda su slijeva mnogi tvrdili da još nije sazrelo vrijeme za ženu na čelu države. Ove činjenice su najbolji odgovor na pitanje što mislim o stavovima svećenika Raguža - kazala je Juričev Martinčev. Diplomat Plenković nesumnjivo je bio zadovoljan.

 

Uglavnom, na čisto prizemnom i materijalnom nivou, gradonačelnici Vodica, također, cvjetaju ruže: zajedno sa suprugom posjeduje veliku kuću i dva poslovna prostora u Vodicama, stan u Zagrebu, tri velika građevinska zemljišta i voćnjak u rodnom mjestu te komad šume na otoku Zmajan u šibenskom arhipelagu. Ima jedan dugoročni kredit, ali i nešto dionica HT-a i INA-e, kao i ušteđevinu od osamdesetak tisuća eura.

 

 

Izvor: tportal

Iz kategorije: Županija info