Datum objave: 01. Lipanj 2016

Crveni križ u plavom okviru: Eko akcija u kornatskom akvatoriju

Šibenik News
Šibenik News

U suradnji s tvrtkom Lazuli komunikacije te uz potporu Društva za podvodne sportove, Hrvatski Crveni križ (HCK) započeo je s provođenjem eko pilot projekta čiji je cilj čišćenje priobalja i povezivanje ronilačkih klubova, nacionalnih parkova i lokalnih zajednica, kako bi se osigurala održivost samog zahvata čišćenja, međusobna suradnja i podizanje svijesti javnosti (stanovništva i turista) o potrebama zaštite okoliša, mora i priobalja.

 

Također cilj je i ukazati na sigurno i odgovorno ponašanje na moru i obali. U sklopu projekta predviđenja je i izrada softverske aplikacije kojom bi se mapirala očišćena područja, a koje će sadržavati relevantne podatke o lokacijama, količini i vrsti prikupljenog otpada, broju ronioca, vremenu uloženom u čišćenje, broju lokalnog stanovništva na navedenom području, te nadležnim lokalnim institucijama relevantnim za provođenje eko akcija čišćenja mora i priobalja.

 

Prva eko akcija održat će se na Kornatima u periodu od 03. do 05. lipnja na lokaciji Levrnaka, kojom će se ujedno i obilježiti Svjetski dan zaštite okoliša. Obzirom na ovogodišnju tematiku svjetskog dana koja se odnosi na zaštitu životinjskih vrsta koje izumiru zbog nezakonite trgovine diljem svijeta, ovakvim eko akcijama čišćenja podmorja ujedno se i promovira zaštita podvodnog životinjskog i biljnog svijeta te zaštićenih morskih vrsta, pogotovo u područjima nacionalnih parkova Republike Hrvatske.

 

Ekološke akcije čišćenja, HCK i Lazuli komunikacije, provodit će u suradnji sa zagrebačkim Društvom za podvodne sportove čijih će 15 ronioca kontinuirano sudjelovat u aktivnostima čišćenja podmorja i priobalja zajedno sa dostupnim lokalnim ronilačkim klubovima. 

Iz kategorije: Županija info