Datum objave: 20. Svibanj 2016

U Tjednu parkova Hrvatske zbivanja na području NP Krka i Kornati te PP Vransko jezero

Šibenik News
Šibenik News

Donosimo nekoliko važnih informacija u okviru obilježavanja Tjedna parkova Hrvatske u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode koji se obilježava od 21. do 29. svibnja, a koji uključuje čak sam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode. 

 

Ovo su informacije vezana za parkove na području Šibensko - kninske županije kao i onaj park koji dijeli sa Zadarskom županijom. Dakle, Krka, Kornati i Vransko jezero.

 

Zbog najave loših vremenskih uvjeta, obilježavanje Tjedna parkova Hrvatske u Nacionalnom parku
Kornati bit će održano u petak, 3. lipnja kada će za učenike osmog razreda OŠ Kistanje biti organizirana
škola u prirodi. U sklopu jednodnevnog posjeta parku izletničkim brodom Torcida učenici će sudjelovati
u programu edukacije Upoznavanje s vrijednostima NP Kornati.

 

U petak, 27. svibnja proizvođači autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina sa šireg područja
Nacionalnog parka Krka ponovno će imati priliku predstaviti svoje proizvode na novom izdanju Krkinog
zelenog stola. Ciljevi događanja, koje će se ovoga puta održati na Lozovcu, su unapređenje suradnje s
lokalnim stanovništvom te promocija autohtonih proizvoda. 

 

U povodu obilježavanja Dana zaštite prirode RH i Dana biološke raznolikosti, Park prirode Vransko
jezero u petak, 27. svibnja u 10 sati na lokalitetu Prosika organizira edukativno-sportsku manifestaciju
pod nazivom Igre Bioraznolikosti - Kakvo sam društvo prirodi?. Manifestacija se sastoji od interaktivnih
igara na temu održivog korištenja prirode i upoznavanja bioraznolikosti kroz korištenje sportskolikovnih
vještina prilagođenih učenicima osnovne škole.
 

 

U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, od 21. do 29. svibnja obilježit će se prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.


- Nakon kreiranja brenda Parkovi Hrvatske, kojim smo objedinili sve hrvatske nacionalne parkove i parkove prirode, prvi put smo se odlučili cijeli jedan tjedan u godini posvetiti našim zaštićenim područjima. Hrvatski parkovi prošle su godine privukli preko 3,1 milijun posjetitelja te su zasigurno jedan od najboljih promotora Hrvatske u svijetu, a uključivanje lokalnog stanovništva u aktivnosti koje organiziraju prepoznato je kao bitno za podizanje svijesti o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

Kroz tjedan dana u našim će se parkovima održati više od 40 različitih aktivnosti osmišljenih za posjetitelje svih dobnih uzrasta pa pozivam građane da nam se pridruže i uživaju u prirodnim ljepotama Hrvatske -  izjavila je Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS. 


Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja pa se s pravom može reći kako je Hrvatska park Europe.

 

Predavanja i natjecanja za učenike osnovnih škola, edukativne radionice, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su neke od aktivnosti kojima javne ustanove u sklopu Tjedna parkova Hrvatske žele pokazati lokalnom stanovništvu, ali i široj javnosti, kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje.


Želja je organizatora da Tjedan parkova Hrvatske postane tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone. Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja dostupni su na www.parkovihrvatske.hr.
 

Iz kategorije: Županija info