Datum objave: 27. Studeni 2015

Velika Mrdakovica, brdo iznad Vodica, proglašene spomenikom kulture

Šibenik News
Šibenik News

 

Brdo iznad Vodica - Velika Mrdakovica s ostacima naselja, nekropole i rimske cisterne koja se nalazi u neposrednoj blizini ostataka naselja, proglašeni su zaštićenim spomenikom kulture i kulturnim dobrom od nacionalnog interesa. Rješenjem Ministarstva kulture, a na zahtjev Grada Vodica, Velika Mrdakovica je upisana u Registar nepokretnih kulturnih dobara. Prvo sustavno arheološko istraživanje Velike Mrdakovice provedeno je u razdoblju od 1969. do 1974. godine pod vodstvom arheologa Zdenka Brusića. Tada je istražen dio gradinskog naselja i nekropole na južnim obroncima brda i otkriveno 130 inhumiranih ukopa koje datiramo od 4. do 1. st. prije Krista i paljevinskih ukopa iz 1. i 2. stoljeća. Prapovijesni helenistički grobovi rađeni u suhozidu od pravilno tesanog kamena sadržavali su reljefno ukrašene keramičke posude uvezene s grčkih kolonija na Jadranu, dok je antički keramički, jantarni i stakleni materijal uvezen iz cijenjenih rimskih proizvodnih središta u sjevernoj i srednjoj Italiji, južnogalskih te sirijsko-palestinskih radionica što ukazuje na razvijene trgovinske veze koje je tadašnje stanovništvo Mrdakovice uspostavilo s prekomorskim i regionalnim susjedima.

Zajedničkim financiranjem Ministarstva kulture i Grada Vodica arheološka istraživanja nekropole ponovno su započeta 2011. godine pod vodstvom arheologa Tonija Brajkovića, kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika i otada kontinuirano traju. Istraženo je osam sondi ili 270 m2 nekropole i otkriveno 15 novih grobova, od kojih je 14 iz rimskog, a samo jedan iz helenističkog doba. Početkom godine otkopana je i 1/5 gradinskog naselja iz prapovijesti i rimskog doba.

Otkriveno je da je naselje bilo utvrđeno dvostrukim bedemima; vanjski se nalazi na oko 2/3 visine brda, izgrađen je od neobrađenog kamena, dok je unutarnji izgrađen od priklesanog megalitskog kamena. Prostor unutar bedema bio je potpuno urbaniziran, a prema nalazima može se zaključiti da je naselje prestalo postojati u 3. stoljeću. 

Iz kategorije: Županija info