Utorak, 29 Rujan 2015 12:23

Ured Župana podržava odluku Vlade kojom ukida dozvole za istraživanje ugljikovodika kod Kornata

Napisao: 
Ured Župana podržava odluku Vlade kojom ukida dozvole za istraživanje ugljikovodika kod Kornata

 

Na 256. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 23. rujna 2015. godine donesene su odluke o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u istražnim prostorima ugljikovodika: "Sjeverni Jadran 08", "Srednji Jadran 10" i "Srednji Jadran 11".

Odlukama Vlade Republike Hrvatske od 2. siječnja 2015. godine dodijeljeno je 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Tim odlukama je prethodilo prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je zaključeno 03. studenog 2014. godine. Sve to je odrađeno bez suglasnosti na granice predloženog istražnog prostora od strane jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na čijem području se nalaze predloženi istražni prostori i prije provedbe Strateške procjene utjecaja okvirnog plana i programa na okoliš.
U samom postupku Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Šibensko-kninska županija je više puta opetovano ukazivala na čitav niz propusta koji su napravljeni u samoj proceduri, kao i na nepostojanje Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem koja će biti uz Strategiju održivog razvitka i Pomorsku strategiju krovni dokument na moru. Udaljenost granica istražnih prostora od 6 km od vanjske linije otoka, koja je kasnije izmijenjena na 10 km u potpunosti je bila neprihvatljiva obzirom na Nacionalni park Kornati koji predstavlja područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Kod izrade Okvirnog plana i programa te Strateške studije razmatrani su samo potencijalni pozitivni učinci eksploatacije ugljikovodika na proračun i pojedine industrijske grane, dok se nisu sagledali ekonomski negativni učinci koji su bili za očekivati poglavito u području različitih segmenata turizma i ribarstva.
Također, Županijska skupština Šibensko-kninske županije je na svojoj 12. sjednici održanoj 9. ožujka 2015. godine usvojila Zaključak o neprihvaćanju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na istražnim poljima 8, 10 i 11 Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Zaključak je donesen zbog nepoštivanja niza važećih zakonskih odredbi, te proceduralnih i stručnih propusta i pogrešaka pri izradi Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Strateške studije o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.
Stoga ovim putem izražavamo zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske konačno shvatila ishitrenost svojih odluka u svezi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, posebice u istražnim prostorima 8, 10 i 11, te ih je u konačnici povukla.
 

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!