Datum objave: 06. Ožujak 2014

Upoznajte Kreativnu Vinjasa Jogu

Diana Ferić
Diana Ferić

Premda Joga predstavlja jedinstvo svega što postoji, pojavno gledano postoje različiti oblici joga prakse (joga sadhane). 

Stil „Kreativna Vinjasa Joga“, kojeg podučava Lea Lončar, baziran je na skladnom pokretu (Vinjasi), a u svojoj osnovi ima Ashtanga Jogu iz Misorea u Indiji, koju je Lea učila direktno od utemeljitelja te prakse K. Patthabi Joice-a, piše portal www.pozdrav.hr.

 

Vinjasa i Ashtanga joga

Vinjasa znači povezanost. U širem smislu taj pojam predstavlja svijest o povezanosti svake radnje. Budući da se vježbe joge mogu provoditi i kroz pokret tijela i daha, Vinjasa je naziv za joga praksu koja usklađuje dah i dinamiku pokreta. Ona je dinamična, tečna i skladna forma vježbanja joga položaja (asana). 

Ashtanga Joga (Misore stil) kombinira Vinjasu i zadržavanje u Asanama s tehnikom blokade urogenitalne dijafragme (Mula Bandha) i praćenjem unutrašnjeg energetskog pokreta (Krija) te bi se najkraće mogla opisati kao „Krija u pokretu“.

Kreatvan pristup Vinjasi

Lea Lončar podučava jogu od svoje 17 godine. Tijekom studija psihologije u Norveškoj ‚početkom 90-ih godina, osniva u Trondheimu i danas aktivan centar „Zenit Yoga“, nakon čega uči i podučava širom svijeta te stiče bogato iskustvo prakticiranja i podučavanja Hatha, Raja i Ashtanga Joge. Do 2010. godine surađuje s nekoliko međunarodno poznatih učitelja te provodi znanstvena istraživanja o psihologiji joge. 

Kroz višegodišnji rad Lea je razvila specifičan način podučavanja, kojim elemente Ashtange uklapa u kreativnu Vinjasu, prilagođenu potrebama same grupe. Budući da je Ashtanga zahtijevan oblik joga prakse, početnike se podučava kroz slobodniji pristup kojim se Vinjase i Asane modificiraju i prilagođavaju. 

Gdje i kako možete vježbati

Vježbe Kreativne Vinjasa Joge održavaju se svaki petak u 19:40 sati u dvorani udruge „Podrška Zdravlju“, na adresi Mažuranićevo šetalište 9a.

Satovi se sastoje od kratke teorije i duže prakse, a tema ovoga proljeća je čišćenje kroz asane i dah, isprepletene u Vinjasi, ishrana i organizacija životnog prostora te relacije s ljudima i okolinom. 

Uz voditeljicu Leu Lončar gostovati će i certificirana učiteljica Vinjasa joge Tina Paleka, a svoje prijave i pitanja možete uputiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Iz kategorije: Zdravlje i ljepota