Petak, 28 Travanj 2017 11:42

Učenici OŠ Jurja Šižgorića snimili film o NP Krka,a mala Ela je rijeku i opjevala

Napisala: 
Učenici OŠ Jurja Šižgorića snimili film o NP Krka,a mala Ela je rijeku i opjevala

Učenici 3.b razreda OŠ Jurja Šižgorića iz Šibenika su sa svojom učiteljicom Ivanom Kalebić proteklu jesen provela vrijedno obilazeći i marljivo snimajući film o Nacionalnom parku „Krka“, a njihov dokumentarni – edukacijski film prikazan je premijerno u četvrtak u Gradskoj knjižnici u Šibeniku.

Tijekom više mjeseci obišli su lokalitete od Bilušića buka i Manojlovačkog slapa, srednjovjekovnih utvrda, preko manastira Krka, Oziđane pećine, Roškoga slapa i Visovca sve do najrazvedenijeg Skradinskog buka. Puni entuzijazma, očarani ljepotom prirode ali i avanturističkog duha uputili su se i u špilje Miljacka 2 i Miljacka 4 gdje ih je ugostio speleolog Branko Jalžić. Park su obišli i biciklističkom stazom i uživali na vidikovcima s predivnim pogledima na Krku.

Učiteljica 3.b razreda OŠ Jurja Šižgorića Ivana Kalebić istaknula je: „Neizmjerno je ovo i veliko iskustvo za sve nas, obišli smo cijeli Park, sve vidjeli i u cijeli film uključili sve učenike 3.b razreda, ukupno dvadeset i jednog učenika. Prvi se put dogodilo da je cijeli razred sudjelovao u jednom takvom dokumentarnom filmu. Imali smo izuzetnu čast da nam se na snimanju pridružio vrsni speolog Branko Jalžić koji je ujedno otkrio čovječju ribicu na prostoru Parka. Zajedno s njim smo bili u špiljama Miljacka 2 i Miljacka 4. Zahvaljujem svima bez kojih do ove realizacije ne bi došlo, učenicima i njihovim roditeljima, Nacionalnom parku „Krka“ a posebno našim malim glumcima Barbari i Luki.“

Cilj projekta snimanja dokumentarno-edukacijskih filmova je prikazati i doživjeti prirodoslovne, kulturne i povijesne vrijednosti naše županije. Dosada su snimljena dva filma, o nacionalnim parkovima „Krka“ i „Kornati“ koji je premijerno prikazan 7. listopada 2016. u Gradskoj knjižnici u Šibenku. Sljedeći dokumentarno-edukacijski film bit će snimljen i posvećen gradu Šibeniku nakon čega slijedi izložba fotografija sa snimanja sva tri filma.

„Draga djeco, imate puno sreće što imate učiteljicu koja je imala volju i želju provesti jedan ovakav projekt kako bi vas upoznala s osebujnim ljepotama našeg predivnog kraja. Ovo je iznimna privilegija što ste na jedan zanimljiv način imali priliku upoznati Krku. Nadam se da vam je bilo lijepo i zanimljivo te vam se svima zahvaljujem u ime JU „NP Krka“. Čestitam vam draga djeco, a i vama poštovani roditelji, napravili ste prvi film o Krki kojeg su napravila djeca i vjerujem da ćete svojim primjerom potaknuti i druge na ovako hrabar pothvat“, zaključio je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

Elena Matošin, učenica 3.b autorica je pjesme kojom je iskreno prikazala svoj doživljaj Krke a nalazi se na: http://www.npkrka.hr/clanci/Dokumentarno-edukacijski-film-NP-Krka-O%C5%A0-Jurja-%C5%A0i%C5%BEgori%C4%87a/293.html
 

Objavljeno u Zavičajni putopis
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!