Datum objave: 11. Srpanj 2015

Kultna šibenska biciklistička staza „Krug na Jadrtovac“

Diana Ferić
Diana Ferić

Dužina: 23 kilometra i 45 metara
Visinska razlika: 45 metara
Navigacijska težina: 1/5
Fizička zahtjevnost: 1/5
Vidik: 4/5
Podloga:
-asfalt – 100 posto
-makadam – 0
-poljski putovi – 0
Rekordne brzine vožnje:
Muškarci: Marko Fržop BK „Biker“ – 41,5 km/h
Žene: Maja Ena Ljuba BK „Faust Vrančić“ – 35,5 km/h
Opis: Šibenik – Donje Polje – Jadrtovac – Žaborić – Brodarica – Šibenik
Pravci: Državna cesta D58 Šibenik – Trogir do podvožnjaka Dabar, nerazvrstana cesta Donje Polje – Žaborić preko Jadrtovca, koja spaja državnu cestu D58 i državnu cestu D8 (Jadranska magistrala), državna cesta D8 Žaborić – Šibenik.

Biciklistička staza „Krug na Jadrtovac“ već je generacijama popularna među šibenskim među šibenskim biciklistima i odavno uživa status kultne staze koja nije zahtjevna, a pruža sve uvijete za istinsko uživanje u vožnji kako rekreativcima i izletnicima tako i sportskim biciklistima. To je staza na kojoj se stječu prva biciklistička iskustva, ali postižu i vrhunski rezultati. U njoj jednako uživaju i početnici i iskusni biciklisti. Ta je staza toliko poznata i popularna da je nemoguće pisati o biciklizmu u Šibeniku, a da je se ne spomene.
Pregledna je, dobro označena i prolazi kroz zanimljive krajolike. Na potezu od Šibenika do podvožnjaka Dabar u Donjem polju prolazi kroz vinograde, od nadvožnjaka do Jadrtovca kroz, za Dalmaciju, nesvakidašnji lijepe i sočne livade, od Jadrtovca do Jadranske magistrale iznad Žaborića kroz gustu borovu Šumu, a od Žaborića do uz more kroz tipični priobalni ambijent. Sa staze se otvaraju pogledi na zaljev Morinje, poluotok Oštricu, sjeverne obale otoka Zlarina te otok Krapanj.
O popularnosti te staze svjedoči podatak da je tijekom nepune tri protekle godine, od 2012. od kada je uz pomoć posebne aplikacije moguće pratiti sve bicikliste na stazi, da je „Krug na Jadrtovac“ vožen 1091 puta.
Stazi „Krug na Jadrtovac“ najvjerniji je njen najveći ljubitelj Krešimir Nimac, član BK „Faust Vrančić“ koji je na njoj gotovo svakoga dana.
Staza je označena na turističkoj karti TZ Grada Šibenika.
U idućem broju: Biciklistička staza „Šibenski krug na vjetrenjače“

Okvir:
Biciklistički klub „Faust Vrančić“ 2011. godine osnovali su šibenski biciklisti Antonijo Erceg, Maja Ena Ljuba i Ivica Zenić. Povod za osnivanje kluba bila je želja da šibenski biciklisti koji su vozili za klubove iz Zadra, Splita, Trogira pa i Zagreba i Dubrovnika, imaju svoj klub. Za razliku od drugih klubova koji okupljaju isključivo sportske bicikliste BK „Faust Vrančić“ od početka je ustrojen kao klub koji objedinjava sve vrste biciklizma i otvoren je bicikliste izletnike i rekreativce kao i za sve ostale koji se na bilo koji način voze biciklima i vole biciklizam. Članovi BK „Faust Vrančić“ svoju aktivnost nisu ograničili samo na natjecanja, skupne i pojedinačne vožnje biciklom. Oni organizirano na uređivanju novih staza, održavanju i označavanju postojećih, organiziraju biciklistička natjecanja i biciklijade, surađuju s planinarima i atletskim klubom i drugim sportskim organizacijama, rade na izradi biciklističkih karata, sudjeluju u aktivnostima Turističke zajednice, organiziraju akcije i pridružuju se akcijama čišćenja šuma te humanitarnim i dobrotvornim akcijama.
Jedna od trenutno najznačajnijih aktivnosti BK „Faust Vrančić“ je izrada digitalne karte biciklističkih staza u Šibensko – kninskoj županiji u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom.
Kontakti:
091 254 26 76
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Iz kategorije: Zavičajni putopis