Datum objave: 21. Listopad 2019

Zorana Mihelčić: Kako sam od Šibenika napravila jednu o europskih plesnih metropola

Diana Ferić
Diana Ferić

Pretvorila je Šibenik u jednu od europskih metropola suvremenog plesa. Već godinama u svoj grad dovodi vrhunske plesne predstave. Zahvaljujući njoj Šibenik je ljeti istinski grad pozornica, upravo kako se rado predstavlja i s ponosom promovira. Ona je Zorana Mihelčić, profesorica engleskog jezika, nekadašnja plesačica suvremenog plesa, rođenjem Splićanka, koja se nakon studija u Beogradu, onih prijetećih devedesetih godina sa suprugom i djetetom, vratila u rodni grad, odlučivši u njemu živjeti i raditi. Nije tada ni sanjala da će se promaknuti u jednu od glavnih kreatorica šibenske umjetničke i kulturne scene. Nakon povratka u Šibenik uspjela je iz početnih koraka s Plesnom udrugom Sjene, koju je osnovala u 2000. godine, stvoriti Šibenik Dance Festival, prestižni festival suvremenog plesa. Dnevno odrađuje dva posla. Dopodne Prije podne radi kao profesorica engleskog jezika u Strukovnoj školi, a popodne se posvećuje plesu i radu u Sjenama. Uz to tijekom cijele godine i to o svom trošku putuje na plesne predstave i bira one najbolje i najatraktivnije za Šibenik Dance Festival. Živi skromno, u malom stanu, odričući se mnogo čega za pripremu Festivala koji je postao jedan od najboljih šibenskih brendova. Pričo o njoj možete pročitati u novom broju internetskog časopisa "Volim Šibenik" na  https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no36, a evo samo kratkog isječka:

 

Stječe se dojam da niste nikada imali kompleks male sredine kao što je Šibenik i da uvijek hrabro pucate visoko, više nego što se neki usude čak i samo pogledati?

Nikada nisam razmišljala o Šibeniku kao o provinciji niti sam se u životu zadovoljavala nečim osrednjim. Za mene život u nekom manjem gradu nije alibi za neaktivnost, za odustajanje od ozbiljnih projekata, za ustezanje od stvaralaštva... Živjela sam i u Londonu i vidjela sam tamo kako se to tamo radi pa iz prve ruke znam da ništa od onog što je moguće u Londonu nije nemoguće u Šibeniku samo zato što je London veliki grad, a Šibenik nije. Od početka svog rada tvrdim da Šibenik može biti poput Monaca, gradića-države sinonima za visoki turizam i užitak. Monaco je mali, ali je znao kako uspjeti i postati velik. To može i Šibenik.

 

 

Kao plesna pedagoginja s velikim iskustvom možete li ocijeniti ima li u Šibeniku talentiranih plesača suvremenog plesa? Šibenik ima i neku plesnu tradiciju koju je započela Ana Roje sa svojim baletnim studijom u Primoštenu, a onda nastavila i vaša učiteljica Sokola Draganić Vrančić koja je dugo bila sinonim za plesnu umjetnost i pedagogiju u Šibeniku.

Naravno ima talentiranih plesačica, ali rijetke su one koje se kada odu iz Šibenika na studije, nastave profesionalno baviti plesom. Svake godine u Sjenama pleše podjednak broj djevojčica i djevojaka, oko 100. To je nekoliko plesnih grupa i meni je to idealno za rad.Najnovije suvremene plesne tehnike jako su zahtjevne, moje znanje odavno nije dovoljno naprednim plesačima. I zato već niz godina angažiram goste pedagoge da rade sa mojim SJENAMA. Za djevojke koje dugo treniraju i sve bolje plešu trebamo najbolje pedagoge. Međutim, osim što je kvalitetnog pedagoga teško zadržati u Šibeniku duže od jedne sezone, teško ga je i financirati. Uz mnoge mlade pedagoge koji su radili sa Sjenama, posebno smo zadovoljni suradnjom sa baletnim pedagogom iz Hnk Split. Ruskinja, balerina Albina Rahmatullina sa Sjenama radi već punih 5 godina. Dolazi svake subote, ali to nije dugoročno rješenje.U ovogodišnjoj Prijavnici Plesnog teatra SJENE na natječaj po Javnom pozivu Grada Šibenika za programe u kulturi, uz Festival prijavili smo i Projekt pod nazivom «Resident artists in Šibenik» ili «Plesni umjetnici u rezidenciji u Šibeniku », tražeći od gradske uprave da nam u svrhu održavanja kvalitete rada Plesnog teatra SJENE, pomogne sufinancirati troškove boravka jednog takvog pedagoga u Šibeniku. Projekt nije prošao ali pisati ćemo opet. Nema odustajanja! 

  

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3