Datum objave: 16. Listopad 2019

Dado Topić u novom broju časopisa Volim Šibenik otkriva sve o grupi Time i njihovoj suradnji

Diana Ferić
Diana Ferić

Dva albuma grupe Time, Time i Time II donijela su nam slavu i prestiž, a do vrhunaca slave neočekivano uzdigla nas je pjesme Dal znaš da te volim?. Afirmirali smo se, svima nam je porasla cijena. No nakon uspjeha kojeg smo postigli, prevladao je u bendu neki, da tako kaže, nekreativni materijalizam, neka želja da se što prije zarade novci. Pokušavao sam utjecati na članove benda. Želio sam Tajmovce privoljeti da ustraju na našoj glazbi, na grupi Time. Uvjeravao sam ih da se od grupe Time može živjeti, da egzistenciju može donijeti i naša glazba samo ako budemo dosljedni, strpljivi i uporni. Ukazivao sam im na primjere nekih svjetskih glazbenika i bendova koji su svoju glazbu ustrajno svirali 10, 20 godina da bi uspjeli, a kada su uspjeli samo im je nebo bilo granica". Tako u grupi Time priča njezin osnivač Dado Topić u trećem dijelu svojih sjećanja koja objavljuje novi broj internetskog časopisa "Volim Šibenik" i nastavlja :

 

"Kada sam im govorio o svojim uzorima, o svojim idolima iz svijeta naše glazbe, glazbe koju smo svirali... o Chicku Corei i Milesu Davisu, o Hendrixu o Santani pa čak i Fredu Lipsiusu iz grupe Blood Sweat an Tears, gledali su me blijedo. Oni se nisu time bavili, nisu istraživali, nije ih zanimalo što i kako drugi rade, kako se glazba razvija i napreduje. Nisu imali uzore s kojima bi se poistovjetili, čije bi putove slijedili. Nisu imali svoje idole. Nisu bili u tome. Nikada nisu bili iskreni fanovi glazbe koju su svirali. Oni su jednostavno svirali što im se kaže i u tome su bili jaki i jako, jako dobri. Da nisu bili tako dobri ni grupa Time ne bi bila bog zna što iako smo imali odlične pjesme. Moji Tajmovci bili su odlični basisti, gitaristi, klavijaturisti... ali tipa; Ok ja sviram, nije važno što, važno je kako i da mi se to plati. Nikada nisu bili istinski fanovi glazbe iz koje su izrasle naše pjesme i naša grupa Time", iskreno o tim vremenima i svojim kolegama priča pjesnik, skladatelj, glazbeni i rock ikona Dado Topić.
O njihvim odnosima i djelovanju, britanskoj epizodi i Dadinoj suradnji s Chrisom Nichollsom pročitajte više na    https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no36
 

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3