Datum objave: 05. Rujan 2019

Polušibenčanka Dubravka Stojanović na FALIŠ-u: Stranke u partijskoj državi nas truju i ostavljaju nepovjerenje u demokratski sustav

Diana Ferić
Diana Ferić

Populizam ne stvara ono što se danas tvrdi, ekonomska kriza, strah od migranata i terorizam, nego tektonski poremećaj na kraju tranzicije i proces globalizacije koji su uništili ono što je bilo najnepromjenljivije, a to su prostor i vrijeme pa nas pogađa svaka kriza koja je nekad bila daleko do nas, ustvrdila je večeras na predavanju o populizmu na 2. večeri 7. festivala FALIŠ (Festival alternativne ljevice)u Šibeniku Dubravka Stojanović, povjesničarka iz Beograda koja se na početku predavanja na Maloj loži jasno odredila da je polu Šibenčanka jer je po majci Barbača, iz Šibenika i djetinjstvo i mladost je provodila na Jadriji.

Istaknula je da se danas populizmom, koji se kao pojam javlja u 19 stoljeću,  naziva sve i svašta od Trumpovih do Orbanovih poteza.

 

"Populisti govore u ime 100 posto ili kao Milošević 120 posto naroda, a svi oni koji se ne uklapaju u to izbacuju se iz tog naroda. Kod njih je na snazi antipluralizam i odbacuju sve što je drukčije. Posežu za zlouporabom i revizijom povijesti pa stoji ono što je netko rekao da je kod populizma povijest neizvjesnija od budućnosti jer oni mijenjaju vrijednosni sustav i žive od stvaranja neprijatelja. Populističke vođe tvrde da stalno pružaju zaštitu narodu kao što to radi Trump sankcijama prema Kini koje zapravo štete američkoj ekonomiji. Populizam uvodi nove podijele pa dijeli narod od navodno odnarođenih elita, a kada dođe na vlast ponaša se gore od tih prethodnih elita", istaknula je Dubravka Stojanović razotkrivajući da niti jedna od spomenutih navodnih uzroka - ekonomska kriza, strah od migranata i terorizma- ne dovodi do populizma.



Dubravka Stojanović je napisala knjigu na engleskom jeziku "Populizam na srpski način" u kojoj je ustvrdila da je Srbija avangarda populizma jer se on pojavio još s Nikolom Pašićem i koji se "klizao s ljevice na desnicu i u njega su se svi ukrcavali pa i nacionalisti", a to je ključni model partijske država.  "To je ta masovna vladajuća stranka postavlja kao netko tko je iznad zakona i čiji je interes iznad svega. Nacionalni interes je iznad zakona, kaže predsjednik u Poljskoj. Ući u stranku znači dobiti posao, doći iz sela u grad. Stranka vas kupuje i truje cijelo društvo tim sistemom partijske države.

Partijska država je socijalna kategorija i najdublja je korupcija društva. Ako i nestane ovaj model populizma ostavlja cinizam i nepovjerenje u politiku u društvu", zaključila je Dubravka Stojanović.  

Udžbenici  povijesti  o 2. svjetskom  koje je napisala prevedeni su i na japanski jezik i, kako je kazala, posebno ej pnosno na to što je zovu u Japan da o tomu predaje.

Iz kategorije: Volim Šibenik