Datum objave: 05. Rujan 2019

Otvoren 7. FALIŠ pitanjem može li ljevica danas ponuditi alternativu neoliberalizmu

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložbom fotografija u čast prerano preminulom fotoreporteru HrvojuPolanu u Šibeniku je u srijedu počeo Festival alternative i ljevice(FALIŠ), koji će trajati do subote, 7. rujna.

Fotografije izložene u Studiju galerije Sv. Krševana dio sufotomonografije "Iza sedam logora: Kultura zločina i zločin kulture"nastaloj prema Polanovoj ideji, u suradnji s Viktorom Ivančićem iNemanjom Stjepanovićem.

 

"Ova fotomonografija, s ovim slikama i tekstovima koji se bolnoisprepliću i nadopunjuju, da je napravljena u nekoj 'većoj' kulturi, onekom većem ratu, na nekom većem jeziku, bila bi slavljena kao ključnodjelo o univerzalnoj kulturi sjećanja. Nažalost – a to Hrvoja itekakosmeta i boli – kod nas su i kultura i sjećanje kakvi bi trebali bitinajprisutniji upravo svojim nepostojanjem, svojom prevrtljivošću ikurvarlukom, jeftina, lako kvarljiva roba", istaknuo je svjetski poznatifotoreporter Damir Šagolj otvarajući izložbu.

Fotomonografiju "Iza sedam logora: Kultura zločina i zločin kulture",koja govori o domovima kulture i kulturnim spomenicima što su tijekomratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu služili kao logori,obilježeni mučenjem i patnjom, predstavili su na FALIŠ-u Ivančić,aktivistica Nataša Govedarica i pisac Andrej Nikolaidis.

"Razlozi u kojem su baš domovi kulture postali mjesta mučilišta naprostosu prozaični – to su bili objekti koji su mučiteljima pružali prostornemogućnosti da obave ono što su naumili. Razlog je, dakle, bio terenskipragmatičan. To, međutim, nije bio razlog da mi kao autori knjige neuzmemo u obzir tu simboličku potku. Osim toga, ti objekti bili su
pogodni i zbog promjene kulturne paradigme, kad je umjesto shvaćanjakulture kao nečega što širi horizont, počeo dominirati konceptnacionalne kulture, koji taj horizont sužava. On je egzekutivan jerpodrazumijeva da iz svoje kulture čistite svaki strani element, odjezika pa nadalje. Naša teza u ovoj knjizi bila je da taj koncept tek u
domu kulture dobiva svoj konačni oblik", kazao je Ivančićpredstavljajući knjigu.

 

U srijedu je na FALIŠ-u gostovala i njemačka književnica ChristineKoschmieder održavši predavanje "Dijete dvije Njemačke: Moj zid uBerlinu" o vlastitom iskustvu života u Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj.

Na okruglom stolu FALIŠ-a "Bio jednom jedan Zid" govorili su antropologIvan Čolović, pisac Andrej Nikolaidis i publicist Vuk Perišić, amoderirala ga je književna kritičarka Katarina Luketić.

"Simbolički se pad berlinskog zida smatra krajem istočne Europe, krajem socijalizma i trijumfom kapitalizma i neoliberalne demokracije, krajem jedne povijest nakon koje počinje vladati mišljenje da je neoliberaliza najbolji od svih mogućih društvenih sustav. Neki smatraju da je padom berlinskog zida zaključena i epoha koja je počela Francuskom revolucijom i borbom za ideje poput jednakosti, pravde i ravnopravnosti. Danas, 30. godina od pada berlinskog zida stvari su u ipak drukčije. Živimo u svijetu koji ima puno više zidova i fizičkih i mentalnih, u svijetu velikih razlika, u svijetu u kojem se pokazalo da ta liberalna demokracija ne može suzbiti te razlike", istaknula je u uvodu.

 

"Meni se čini da je pad berlinskog zida bio jučer jer je kod nas vrijeme stalo. Kod nas je pojava nacionalizma ranija od pada berlinskog zida. Naš nacionalizam se pojavio iz lokalnih razloga i nije imama veze s propašću socijalizma. Korijeni nisu politički nego antropološki. 1989. je bila kraj liberalne demokracije, pad zida je simbolička točka poraza racionalizma, a ne komunizma jer komunizam je i onako bio osuđen na propast i prije toga se raspao. Danas je revizionizam jak i kod nas i u cijeloj istočnoj Europi jer se strast, a ne razum prelijevaju u politiku. Zavladao je iracionalizam i to je problem", kazao je Vuk Perišić.

 

Zapad se dok je postojao istočni blok trudio da se pokaže boljim, a sada nema što u tom smislu ponuditi osim pokušati da se pokuša suprotstaviti fundamentalizmu ili nacionalizmima koji cvjetaju u francuskoj ili Velikoj Britanniji kroz Brexit. Alternativu nitko ne uspijeva artikulirati jer ljudi ne vole razum i nisu razumna bića kada je riječ o politici. Skloni su nasjedanju na parole. Europa je davno jasno formulirala vrijednosti na kojima počiva, od ljudskih prava, slobode govora ... Ali ako ste čuli nedavnu poruku koji je Viktor Orbana poslao bivšem predsjedniku talijanske vlade onda znate da se događaju drukčije stvari. "Mi Mađari upućujemo vam neku vrstu potpore jer smatramo da ste vi jedan od glavnim protivnika poplave migranata i smatramo vas svojim bratom po oružju", napisao je, kao da priprema neki sveti rat za kršćanske europske vrijednosti. To su te vrijednosti koje postaju danas glavne u Europi - otadžbina, porodica i kršćanska vjera. Te su vrijednosti postaju temeljne u bloku koji se stvara u jednom dijelu Europe. To je istok Europe, a s druge strane je zapad koji se ipak zalaže za te temeljne ljudske vrijednosti", objasnio je Ivan Čolović
 

 

Postavljeno je i pitanje uloge ljevice danas kao i je li ona polako potonula nakon 1989 odnosno koje su alternative neoliberalnoj demokraciji, ali neki određeni odgovor nije dan.

 

"Ljevica danas ima dvije mogućnosti da bude u koaliciju svih demokratskih strana i brani demokratske vrijednosti ili da se i dalje iscrpljuje u neoliberalnoj kritici. Ljevica ne zna ponuditi alternativu slobodnoj trgovini i njezinoj ekonomskoj učinkovitosti, što priznaju i neki lijevi teoretičari pa je bolje da se tim ne iscrpljuje nego da brani demokratske vrijednosti s demokratskom desnicom. Mi nismo svjesni da takva postoji jer kod nas je desnica drukčija, ali demokratska desnica je recimo CDU s Angelom Merkel. Kod nas nije bilo ni privatizacije nego je to bila nacionalizacija. Država je sve podržavila i onda tu imovinu podijelila svojim istomišljenicima", zaključio je Vuk Perišić.

 

Današnji program:

Četvrtak 5. rujna

20.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Dalmacija u njegovom oku: Knjiga o jugu, promocija
(sudjeluju: Jurica Pavičić, Emir Imamović Pirke, Katarina Luketić)

21.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Populizam: New wave; Dubravka Stojanović, predavanje

22.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Svete zemlje, svete nacije; Pantelis Kalaitzidis, predavanje

 

Foto:J. Krnić


 

Iz kategorije: Volim Šibenik