Datum objave: 19. Kolovoz 2019

Iz prve ruke otkrivamo kako je nastala dvostruko nagrađena šansona "Serenada Kalelargi"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nemalo iznenađenje bilo je to što se Šibenčanka Olgica Palinkaš, glumica, scenaristica, redateljica, producentica i kiparica te dugogodišnja partnerica i suradnica velikog Orsona Wellsa pojavila kao tekstopisac na ovogodišnjim Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku, a iznenađena je bila i ona sama. Još je zanimljivije da je tekst njezine pjesme "Serenada Kalelargi" proglašen najboljim tekstom na Večeri novih skladbi, a pjesmu je u izvedbi klape Contra stručni žiri ocijenio najboljom šansonom ovogodišnjeg festivala. Olgica Palinkaš i njezina sestra Nina, likovna umjetnica sjedili su te večeri u publici, gotovo neprimjetno ne nadajući se da će Olgica morati izaći na pozornicu. Kada je objavljeno da je njezin tekst najbolji isprva nije bila ni pozvana da preuzme nagradu jer se nije očekivalo da je tu, a na pozornicu na koju se popela tek kada je jedna gledateljica iz publike povikala "pa Olgica je tu".

"Što da vam kaže, bilo je to veliko iznenađenje za mene. Prvi put se pojavljujem kao tekstopisac i odmah osvojim prvu nagradu", kazala nam je.

 

Ispričala nam je i kako je ta pjesma nastala.

 

"Dok sam u djetinjstvu i mladosti živjela u Šibeniku nisam posebno doživljavala ljepotu tih kamenih uličica, zgrada, portala, buta. Ta se ljepota podrazumijevala. Ali kada sam se nakon dugih godina provedenih u inozemstvu vratila počela sam primjećivati svu tu ljepotu i svoje sam doživljaje pretočila u pjesme. To su sličice iz mog djetinjstva i mladosti uz koje idu i ilustracije. Budući da je moj nećak Aleksandar Wells glazbenik mislila sam mu ponuditi da neke od njih uglazbi, ali nismo to uspjeli napraviti. U mojoj ulici u Primoštenu koja se, zamislite, zove Šibenska ulica živi i poznati glazbenik Duško Tambača. U jednom razgovoru spomenula sam mu da imam te pjesme i nekoliko sam mu ih da ih pokuša uglazbiti. Svidjele su mu se. Nedavno me je nazvao i kazao mi da je jedna od pjesama prošla na ovogodišnje Večeri dalmatinske šansone. Bilo mi je drago, ali nisam puno očekivala pa smo sestra i ja tek u zadnji čas odlučile doći te večeri na Festival", skromno priča Olgica Palinkaš o još jednom svom  uspjehu.

Olgica Palinkaš, u svijetu poznatija kao Oja Kodar počela je karijeru u inozemstvu kao kiparica i fotomodel, a kasnije i glumice. Filmom ju je zarazio njezin dugogodišnji partner, čuveni Orson Wells pa je u jednom intervjuu duhovito priznala da se zbog Orsona i sama bavila filmom te kako bi, da je on kojim slučajem bio kuhar, ona postala majstor u guljenju krumpira.

 

Okušala se i kao scenaristica, redateljica i producentica, a sada i kao tekstopisac.

 

Jako je vezana za svoj Šibenik i žao joj je zbog neostvarene želje da upravo u Šibeniku otvori barem memorijalnu sobu posvećenu Orsonu Wellsu.

 

Posebno cijeni i ljude koji su zadužili Šibenik pa joj je želja i da izradi skulpturu pokojnog profesora Ive Livakovića 

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3