Datum objave: 31. Siječanj 2019

Šibenčanin usred New Yorka otvorio izložbi slika posvećenu japanskoj planini Fuji

Šibenčanin usred New Yorka otvorio izložbi slika posvećenu japanskoj planini Fuji
Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati hrvatski arhitekt, dizajner i slikar koji je rođen u Oklaju, ali je odrastao u Šibeniku do odlaska na fakultet, 86 -godišnji Aleksandar Ljahnicky otvorilo je izložbu svojih slika  u kulturnom centru Tenri u New Yorku u kojem već godina živi. Izložba nosi naziv "Fuji" jer je inspirirana japanskom planinom Fuji čije ime znači vječni život, a zbog svoje slikovitosti je jedan od najprepoznatljivijih simbola Japana.

"Prvi put sam se susreo s tom planinom kada sam sa svojom kćeri Andreom 1994. godine bio u Japanu kako bi preuzeo nagradu za urbanu skulpturu u Nagoyi. Dok sam šetao ulicama Tokija ukazalo mi se nešto mistično u daljini. Bila je to planina Fuji koja me je osvojila", kaže Ljahnicky koji je za svakog boravka u Japanu fotografira tu planinu i potom slikao male slike koje nije imao namjeri nigdje pokazati.

Potom ne napravio nekoliko ciklusa posvećenih toj planini koja nije samo hladna i mirna već je i istodobno u vulkan koji je posljednji put eruptirao 1707 godine. Ljahnicky je doživljavao kao Boga, a poznato je da je Fuji je također i sveta planina izvorne japanske religije šintoizma. Među Japancima postoji osjećaj osobne identifikacije s planinom, te stoga mnogobrojni Japanci u ljetnim mjesecima hodočaste do svetišta na vrh vulkana.

Aleksandar Ljahnicky do sada je New Yorku i Hrvatskoj imao 10 samostalnih izložbi, od toga jednu u Šibeniku,a poznat je kao dizajner brojih nacionalnih paviljona diljem svijeta. 

Iz kategorije: Volim Šibenik