Datum objave: 29. Siječanj 2019

Najbolji šibenski recepti za lijepe grudi, uspješno začeće, mušku snagu i dobru volju kod žena

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani su u prvoj polovici 20. stoljeća u doba rađanja modernog doba posebno mjesto u svom životu i životu svog grada davali ženama, prije svega svojim Šibenčankama kojima u svakoj prigodi izriču velike pohvale. Brižno slave njihovu stasitost i ljepotu, a skloni su im i mane u govoru, hodu pa i manjkavosti u higijeni pripisati kao dio njihovog šarma. U godinama između dva svjetska rata kada i u Šibenik prodiru svjetski modni trendovi počelo pohvalno govori o šminkanju i ukrašavanju koje Šibenčanke koriste da bi istakle svoju ljepotu, ali znakovito je da se za razliku od nekih drugih gradova u Šibeniku ne pojavljuju protivnici čiste, prirodne ženske ljepote.
Za Šibenčane, Šibenčanka je gotovo božanstvo u kojem se ogledaju sve ljepote prirode utjelovljene u ljudskom biću. Šibenčani slave tu ljepotu čak i onda kada im je ona izvor bola i patnje pa i ubilačkih poriva zbog ljubomore, zavisti i neuzvraćene ljubavi.

 

Sve što ženu krasi oduševljava Šibenčane, a karakteristično da se na jednak način slavi ljepota modernih dama, modno osviještenih građanki i težakinja koje se ne odriču tradicionalne odjeće i tipičnih šibenskih frizura.
Osim toga kada je riječ o ženama, ljubavi i plodovima te ljubavi, potomstvu dakle, Šibenik je sve do sredine 20. stoljeća ostao vjeran pučkoj kozmetici, narodnim sredstvima za održavanje ljepote, ali i tradicionalnim sredstvima za uspješnije začeće. Iako su industrijski kozmetički preparati već ušli u život Šibenika na velika vrata ipak se još uvijek vjeruje provjerenim tradicionalnim sredstvima iz pučke ljekare i travarske tradicije.
Nekoliko sjajnih primjera pronađeno je u starim bilježnicama, među receptima za pripremanje ukusnih jela i kolača i savjetima za borbu protiv glavobolje, tvrde stolice, hladnih nogu, reumatskih tegoba, visoke temperature i prehlade. Kako imati lijepe i njegovane grudi, kako začeti i imati potomstvo, kako steći mušku snagu i kako udobrovoljiti mrke, zlovoljne i tužne žene, pitanja su na koja je šibenska narodna medicina imala zanimljive odgovore.

LIJEPE I NJEGOVANE GRUDI
Za ljepotu grudi žene se brinu na razne načine. Dok su mlade i žele se udati najbolje je da grudi njeguju toplim oblogama od maslinovog ulja kuhanog u vinu. Obloge namočene u maslinovu uju kuhanom u vinu najbolje je stavljati uvečer prije spavanja. Treba ih držati na grudima dok se ne ohlade.
Postoje i druga sredstva za njegu ženskih grudi. Sva su jako dobra, ali su neka bolja. Lijepe grudi imaju žene koje ih mažu sokom od komorača, a još su na svoje grudi ponosnije žene koje cice mažu mlakim oblogama koje namaču u uvarak od pitome metvice kuhane u vinu. Ove obloge pomažu rodiljama jer su im grudi jedre i mliječne pa će othraniti zdravu i jaku djecu.

 

KAKO ZAČETI I IMATI DJECU
Žene koje nemaju djece, a žele ih imati trebaju nakon onih dana u mjesecu pa do onih dana u mjesecu piti čaj od sjemenki božura ili čaj o sjemenki čička iako je za te stvari najbolji čaj od sjemenki koprive. Kada se ženama koje nemaju djecu daje čaj od koprive mora se biti na oprezu jer im se taj čaj omili, a kada im se omili ima na njih utjecaj takav da se uskurvaju.
Uz to žene koje žele imati poroda moraju kuhati čaj od bile metvice. Taj se čaj ne pije nego žena mora, kada čaj zakuha, čučnuti nad teću i pariti se odozdo barem deset dana nakon onih dana prije nego prizove muža svojoj milosti

SAVJET ZA MUŠKU SNAGU, ČVRSTINU I POLET SJEMENA
Kod nekih začeće ide teže jer se misli da je kriva žena i da je nerotkinja, ali podjednaka je i s muškima. Ima muških s kojima ni najplodnija žena ne začne. Kada začeće nikako ne dolazi žena se treba pariti odozdo nad čajem od bile metvice metivice, a njen muž mora za plodnost natapati jaja u mlakom maslinovom ulju u kojem se barem 30 dana namakalo lovorovo lišće. To mužu daje snagu i čvrstinu, a njegovom sjemenu polet.

 

KAKO ŽENAMA ZLE VOLJE VRATITI VESELJE
Ima slučajeva da muževi kad žele potomstvo natapaju jaja u mlakom maslinovom ulju s lišćem lovora, ali od začeća ne bude ništa jer im je žena vazda mrka, zle volje ili tužna. Muž tada treba nabrati trave zvane volujski jezik. Korijen te trave treba potopiti u dobro vino, bolje bilo nego crno, i ostaviti da se namače dok vino ne postane slatko. To vino žena će mu zbog njegove slatkoće rado piti. Vino djeluje odmah i kod žena namah čini dobru volju. Vraća im veselje, a tugu i zlu volju netragom briše. Ovo je vino isprobano, ali oni koji ga daju svojim ženama trebaju paziti da ga ne popiju prekoviše jer to vino ženama dogoni svašta napamet i malo im omekša razum. Dobro je skloniti bocu negdje gdje je žene neće naći jer kada ga probaju one ga nastavljaju rado piti. Tada može svašta biti, a lijeka protiv ženskoj ljubavnoj mahnitosti, nema. Kada muž iskoristi dobru volju svoje žene, a ne dođe do začeća treba vino od trave zvane volujski jezik skriti i dati joj opet malo 10 dana nakon onih dana. Dobro je da žena prije toga čuči nad čajem od bile metvice što ženama nije mrsko nego im je milo zbog ugode isto kao kad stavljaju mlake obloge na cice.

Uz ove savjete i recepte ponegdje je napisano: ISPROBANO, na nekoliko se mjesta može vidjeti i uskličnik. Vrijede li ove likarije i danas? Trebalo bi isprobati. Uostalom sve do Drugog svjetskog rata u Šibeniku obitelji s troje, četvoro, petoro pa i više djece nisu bile nikakav izuzetak.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik