Datum objave: 19. Siječanj 2019

Šibenčanin napisao vodič kao pomoć svima koji žele živjeti i raditi u Irskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Mladi Šibenčanin Josip Kuštera koji je nakon završenog studija na Veleučilištu u Šibeniku otišao raditi i živjeti u Irsku, a bio je i kolumnist portala Šibenik News, napisao je Ultimativni vodič o tomu kako preživjeti u Irskoj, piše Slobodna Dalmacija.

 

– Nemoj čekati, život ide brže nego što misliš – jedna je od poruka "Ultimativnog vodiča za preživjeti: Irska/Sve što trebaš znati", online zbirke uputa za sve Hrvate željne preseljenja na njima posljednjih godina sve omiljeniji Smaragdni otok, koju je na internetskoj stranici https://beacon.by/dublin–diary/survivalgiudeireland objavio 25-godišnji Šibenčanin Josip Kuštera. I ponudio, nije zanemarivo, njegov besplatan download.
Na potez čistog altruizma mladog je Šibenčanina, koji posljednje dvije godine živi i radi u Dublinu, potaknula želja da pomogne sunarodnjacima koji su se u potrazi za boljim životom odlučili nastaniti u, kako su iz besperspektivnog hrvatskog okruženja procijenili, obećanoj zemlji.
– Da je meni netko dao ovakav vodič kad sam se selio, podigao bih mu spomenik. Zašto? Zato što bi mi uštedio sate i sate vremena koje sam proveo istražujući i čitajući forume po internetu, ne znajući uopće jesu li su informacije točne. Napisao sam ovo da pomognem svima vama koji ste odlučili nešto poduzeti i umjesto kukanja napravili prvi korak prema boljem životu, te da vam uštedim vrijeme i barem malo olakšam – kaže Josip, koji se u Dublin preselio nakon što je u Šibeniku stekao diplomu turističkog menadžmenta.

Prvi put je "uhvatio crtu" iz Hrvatske već nakon srednje škole. Godinu dana radio je na kruzeru u Americi, da bi se zbog studija vratio u Šibenik i opet ga napustio čim je diplomirao. U Dublinu trenutno radi kao zamjenik voditelja recepcije u hotelu "Westin".
 

Jako puno poslova u hotelijerstvu
– Kad sam tek došao, uopće nije bio problem pronaći radno mjesto. Ovdje ima jako puno poslova u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Moj prvi posao bio je na recepciji jednog hotela, nakon nešto manje od godinu dana prešao sam u drugi hotel, na radno mjesto voditelja smjene, osobu odgovornu za organizaciju cijelog posla u hotelu. Sad sam u "Westinu"... Brzo se napreduje. Naravno, sve ovisi o osobi – koliko se netko trudi, koliko je sposoban, kolike su mu ambicije... Ali, može se.
U svakom slučaju, bolje mi je ovdje nego u Hrvatskoj. I to ne samo zbog posla... Šibenik je mali grad, ovdje je bolje što se tiče izlazaka, može se uštedjeti, jeftinije je putovati... Život je lakši i kvalitetniji. Jedino je klima lošija. Ali, Bože moj, ne može se imati sve – smije se Josip, koji je sezonski, prije studija, radio na recepciji u vodičkom hotelu "Punta", a nakon fakulteta kratko, uoči odlaska u Irsku, i na otočiću Obonjanu, koji je slavni glumac i glazbenik Jared Leto zakupio ovoga ljeta za svoj kolovoski Mars Island festival.
– U Hrvatskoj sam na poslu recepcionara zarađivao oko 4000 kuna, dok je recepcionar bez iskustva u Irskoj plaćen 10-10,5 eura po satu. S normalnom satnicom mjesečno se može zaraditi oko 1 600 eura. To je okej svota, naravno, sve ovisi o cijeni smještaja.
Ako nađete jeftiniji smještaj, ugodno je živjeti, ako je nešto skuplji, onda ste malo "u knap". Sve ovisi o tome koliko se izlazi, koliko ste skloni štednji... No, može se pokriti sve što je potrebno i još uštedjeti. Naravno, u pitanju je početna plaća i uvijek možete napredovati – kaže Josip, navodeći kako irski poslodavci ne gube vrijeme ako primijete nečiji potencijal i radni elan.
 

Napredovao u roku od 8 mjeseci

– Sve se odvija brzo, brzo se mijenjaju ljudi, brzo se otvaraju nove mogućnosti, brzo se napreduje... Ja sam, konkretno, napredovao u roku od osam mjeseci jer sam promijenio poslodavca. Možda bih, da sam ostao na starom radnom mjestu, čekao unaprjeđenje još koji mjesec. No, išao sam na bolje radno mjesto u drugi hotel, a imao sam iskustvo, što se itekako cijeni.

Ovdje, u bilo kojemu poslu, ne morate prelaziti iste stepenice kad promijenite poslodavca. Ne startate od početka. U vašem CV-ju sve piše. Sve se valorizira, iskustvo, osposobljenost, znanje jezika, socijalne vještine… – objašnjava Šibenčanin obrazac poslovanja u Irskoj, koji iz hrvatske perspektive zvuči poput SF filma.
U zemlji u kojoj oni koji ne dolaze na posao ili ga vješto izbjegavaju imaju najveće plaće, gdje se radna mjesta i najviši koeficijenti dobivaju zahvaljujući rodijačkim ili stranačkim vezama, a sposobnost, znanje i trud, bez spomenutih komponenti, uglavnom bivaju ispodprosječno nagrađeni, irski način poslovanja ne nazire se u bližoj budućnosti.
Stoga su kolodvori i zračne luke sve puniji Hrvata s kartom u jednome smjeru, pa Josipov "Ultimativni vodič za preživjeti" zvuči kao poželjno štivo za one koji se namjeravaju uputiti put europskog sjevera. Zbirku uputa svima zainteresiranima za novi početak u Irskoj Šibenčanin je prikupljao na osnovi vlastitog i iskustva prijatelja...
– Činjenice koje se tiču poreza pokupio sam s interneta, a ostalo što se tiče smještaja i pronalaska posla bazirano je na osobnom iskustvu. Vodič sam počeo pisati prije godinu dana, ali sam na pola stao jer sam mijenjao posao pa sam bio fokusiran na druge stvari.
Prije nekoliko mjeseci odlučio sam ga konačno završiti i brzinski sam to odradio. I besplatno ga ponudio, jer su sve te informacije ionako već dostupne, a ja sam ih skupio na jednome mjestu kako bi ljudima koji tek namjeravaju doći u Irsku bilo lakše.
Nisam izmislio nikakvu toplu vodu niti rekao nešto novo, ali htio sam da sve to bude na jednome mjestu, jer znam kako mi je bilo kad sam sâm tražio sve te podatke. Sve je to raštrkano, malo tamo, malo ovamo, pa se čovjek lako izgubi, jer više ne zna kud i što. Mislim da je ovako jednostavnije i lakše – smatra Josip, čiji "Ultimativni vodič za preživjeti: Irska/Sve što trebaš znati" nudi cijeli niz potrebnih informacija, poput dobivanja poreznog broja (PPS), traženja smještaja i posla, potrebne dokumentacije... Dakako, i savjeta kako sve to što bezbolnije proći, bez previše mukotrpnog traženja.
Smještaj tražite tek kad dođete
– Smještaj možete početi tražiti tek kad dođete u Irsku jer se sve vrlo brzo odvija i stanovi se brzo iznajmljuju. Dok ne nađete sobu, a nemate kod koga biti za vrijeme potrage, imate dvije opcije – hostele, čije cijene variraju između 15 i 40 eura po noćenju, ovisno o raspoloživosti, sezoni i slično, ili stranice poput HomeStay i Airbnb – savjetuje Josip novopridošlim stanovnicima Irske, koji u startu trebaju i PPS broj (Personal Public Service Number), tamošnju inačicu hrvatskog OIB-a.
– Premda na službenim stranicama navode kako za PPS broj ne možete aplicirati ako niste u Irskoj, možete se online prijaviti za termin. S obzirom na to da se na termin čeka i po par tjedana, ako znate točan datum dolaska u Irsku (s tim da pazite da je datum termina nakon vašeg dolaska), slobodno dogovorite sastanak dok ste još u Hrvatskoj. Zašto je to važno? Zbog toga što dok ne dobijete PPS broj, porez na plaću će vam biti oko 40 posto. Za povrat poreza od Emergency taxa zna se čekati dosta dugo, a svi znamo da je svaki euro bitan. Osim osobne ili nekog drugog dokumenta koji dokazuje da ste to vi, trebat ćete i dokaz da živite u Irskoj – tumači Josip, u čijem vodiču stoje detaljna objašnjenja koji sve dokumenti mogu poslužiti u tu svrhu.
Kako je u Irskoj, kao i u svim ostalim ekonomski propulzivnim europskim zemljama u koje nadire radna snaga iz drugih država, unajmljivanje smještaja sve skuplja stavka, Josip je u svojem vodiču nanizao listu najvećih grupa za iznajmljivanje sobe/stana, poput Dublin apartments for rent, Dublin Rent a room/house/apartment/flat/accommodation, Rent in Dublin, Dublin rooms and flats to rent, Rent a Room in Dublin, Flatmate Dublin, kao i listu najpoznatijih web-stranica poput Viva Dublin, Daft.ie, Myhome.ie, Let.ie, Easyroommate.com...
 

Ne plaćajte unaprijed
– Cijene privatne sobe u prosjeku se kreću od 600 do 800 eura, smještaj u sobi koju dijelite je od 250 do 500 eura, a cijeli stan ili kuća s jednom ili dvije sobe od 1300 do 2500 eura. Ovo su samo prosječne cijene i naravno da se uvijek može naći i jeftinije i skuplje. Također budite oprezni jer postoji mnogo prijevara, ne plaćajte nikome ništa unaprijed i ne vjerujte stanodavcima koji ne žive u Irskoj. Ako dolazite s prijateljima ili obitelji i želite stan/kuću za sebe, možda ih nećete uspjeti odmah unajmiti jer je konkurencija ogromna te se prednost daje onima koji već imaju posao, preporuke bivših stanodavaca i poslodavaca, kao i ostalu dokumentaciju koju vi vjerojatno nećete imati u početku – upozorava Josip, ističući kako su cijene stanova udaljenih od centra u pravilu niže, no u tom je slučaju potrebno plaćati prijevoz s obzirom na to da je koncentracija posla bliže centru, pa treba i pametno kalkulirati. Potraga za stanom/kućom/sobom zna se pretvoriti u pravu noćnu moru, stoga je dobro sa sobom imati preporuke, ako ne već irske, onda iz Hrvatske, prevedene na engleski jezik, ili od poslodavca.
– Ima i drugih načina za prvu ruku... HelpX je stranica gdje možete pronaći jeftine hostele, home stay, B&B, farme, rančeve, pa čak i jedrilice. Funkcionira tako da dobijete besplatan smještaj i hranu u zamjenu za par sati posla dnevno. Ako ste upravo došli i tek tražite posao, ovo može biti dobra opcija za uštedu na hrani i smještaju, ali i prilika da dodate novo iskustvo u životopis – savjetuje Josip, navodeći kako najlakše dobiti posao.
 

Perač čaša za početak
– Koliko brzo i kakav posao ćete naći, ovisi isključivo o vama; vašem iskustvu, znanju, snalažljivosti i sreći. Oglase za posao možete naći za gotovo sve moguće branše, na internetskim stranicama, službenim oglasima, pa čak i na izlozima. Potragu je, ako imate određena znanja i iskustvo, najbolje početi na jednom od mnogobrojnih web-stranica za oglase. Takve stranice nude mogućnost filtriranja oglasa prema ključnim riječima, lokaciji i sl. Druga je opcija isprintati životopise i dijeliti ih poslodavcima "od vrata do vrata".
S obzirom na veliki spektar poslova, ne treba vas brinuti ako nemate puno iskustva ili možda uopće nemate iskustva. Zaposlit će vas na najnižu poziciju, na primjer kao perača čaša u restoranu, te ćete s vremenom i kako budete učili polako napredovati. Isti je slučaj i ako vam engleski nije najbolji. Za rad u Irskoj ne trebaju vam nikakve posebne dozvole.
Minimalna satnica u Irskoj od ovog je mjeseca 9,80 eura. Svakoga mjeseca, tjedna ili svaka dva tjedna, ovisno o poslodavcu, na e-mail adresu stiže vam platna lista. Na njoj točno vidite bruto i neto iznos plaće, te sve poreze i odbitke – navodi Josip u vodiču u kojemu je nekolicinu poglavlja posvetio i obrazovanju, zdravstvenom sustavu, javnom prijevozu..., a usput je udijelio i praktične savjete i preporuke na temu slanja paketa, mobilnih operatera, najboljih pubova i plaža u Dublinu, top mjesta za obilazak u okolici.
 

Javite se za suradnju
– Ovaj je vodič za sve koji su svjesni da njihova sreća i uspjeh ovise samo o njima samima i da je svatko odgovoran za svoju sudbinu. Ovo je također za sve vas koji znate da je život više od ispijanja velikog makijata na špici i sezonskih poslova, te čekanja boljih dana i nikad otplaćenog kredita. Ako netko ima bilo kakvu ideju, projekt ili nešto slično, a da bi ga htio realizirati, neka se slobodno javi za suradnju ili pomoć – ponudio se Josip.
 

Preporuke za poslodavce
– Preporuke su poslodavcu jako važne, a u nekim slučajevima uopće vas neće uzeti u razmatranje ako ih nemate. Prije dolaska se pobrinite da dobijete barem dvije preporuke od bivših poslodavaca, prevedite ih na engleski ili neka ih poslodavac napiše na engleskom i priložite ih uz životopis. Imajte na umu da se preporuke često provjeravaju, pogotovo ako tražite posao preko agencije, pa osigurajte da je kontakt na preporuci netko tko govori engleski jezik – napominje Josip.

Zašto sam napisao ovaj vodič?
– Svrha ovog vodiča nije potaknuti na odlazak iz Hrvatske. Hrvatska može biti jako lijepa za život i mnogi ne žele nikada otići iz nje. No, ako zbog bilo kojeg razloga razmišljate o odlasku, onda vam ovaj vodič može pomoći, potaknuti vas i ohrabriti. Istina je da je mnogima puno bolje izvan Hrvatske, više je mogućnosti za pronalazak posla i uvjeti za život su bolji.
  

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3