Ponedjeljak, 03 Rujan 2018 22:45

Šibenčanin Branko Raos drži svjetski rekord - na razglednici napisao više od 8 000 riječi

Napisala: 
Šibenčanin Branko Raos drži svjetski rekord - na razglednici napisao više od 8 000 riječi

Znate li da Šibenik ima svog svjetskog rekordera, Branka Raosa, valjda prvog i jedinog do danas. On je 1959. godine postigao svjetski rekorder u sitnopisu, u klasičnom sitnopisanju običnim perom i tintom bez uporabe naočala, povećala ili drugih optičkih pomagala. Običnim perom i tintom bez uporabe naočala, povećala ili drugih optičkih pomagala on je na običnoj poštanskoj dopisnici formata 14 x 9 centimetara napisao čak 8103 riječi.

Raosa se počeo baviti sitnopisom 1958. godine kada je doznao da je prije Drugog svjetskog rata Splićanin Bartul Gabelić zadivio svijet kada je uspio na poštanskoj dopisnici napisati 5452 riječi. Već u prvom pokušaju uspio je nadmašiti Gabelićev rekord za 401 riječ, ali se tada u natjecanje uključio njegov kolega, tehnički crtač Boris Bulovan iz Splita koji je na dopisnici napisao čak 7452 riječi.

O tom njegovom poduhvatu više pročitajte u novom broju internetskog časopisa „Volim Šibenik“ na linku:https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim_sibenik_no27
 

Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!