Četvrtak, 14 Lipanj 2018 09:26

Šibenski HGSS ima najviše žena, jedna od njih je hrabra Antonija Viljac

Napisala: 
Šibenski HGSS ima najviše žena, jedna od njih je hrabra Antonija Viljac

Gotovo pedeset godina Hrvatsku gorsku službu spašavanja činili su isključivo muškarci. Led je 1997. godine probila Ana Bakšić, a od tada do danas broj žena koje djeluju u okviru ove dobrovoljne službe za spašavanje znatno je porastao.

 

Primjerice, podružnica u Šibensko-kninskoj županiji danas ima čak devet snažnih dama, a jedna od njih je 30-godišnja Antonia Viljac. Iako sudjeluje u svim aktivnostima, ova strastvena planinarka pronašla se u zimskim i ekspedicijskim usponima, prenosimo s portala prvi.hr.

 

Angažman u HGSS-u, kaže, velika joj je čast, a u osjećaju da nekome može pomoći uživa. “Da biste postali član HGSS-a, morate imati određene specijalnosti, biti za nešto malo ‘zakačeniji’. Stalno učim, pohađam seminare i tečajeve te idem na ekspedicije. U slobodno vrijeme usavršavam znanje i tehniku”, kaže Antonia Viljac, dodajući da je to iskustvo osnažuje kao ženu.

 

Antonia je ponosna što upravo njihova podružnica ima najviše žena u Hrvatskoj. “To znači da smo prepoznate po radu. Sve su se te cure u nečemu specijalizirale, a podjela na muškarce i žene ne postoji”, objašnjava. Svi su, kaže, jednaki i svi jednako potežu u svakom dijelu aktivnosti.
U Šibensko-kninskoj županiji najviše se bave potragama za stanovnicima starije životne dobi, no odazivaju se i na druge vrste akcija. “Naš je osnovni cilj prevencija pa uvijek apeliramo da se ljudi adekvatno obuku i nose sa sobom puno vode. Međutim, uvijek ima onih koji precijene svoje mogućnosti”, objašnjava.

Volontiranje u HGSS-u sa sobom nosi veliku odgovornost, ali i izlaganje stresnim i objektivno opasnim situacijama na koje treba biti spreman. “Nikada ne znamo što nas čeka, ali uvijek se nadamo da će akcija dobro završiti. Ne razmišljam o tome kao o stresnoj aktivnosti jer imamo jasan cilj – pronaći osobu i pružiti joj pomoć”, naglašava Antonia Viljac.

 

S druge strane, nađu se ponekad i u situacijama koje ih pošteno nasmiju. “Znamo u potragama zabucati u škrape ili žbunje pa se smijemo sami sebi kako smo ondje završili. Evo, prije par mjeseci na Braču sam upala u kaktuse koje sam tjednima vadila iz nogu”, iskrena je članica HGSS-a.

FOTO:Privatni album A, Viljac

 

Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!