Datum objave: 14. Lipanj 2018

Šibenski HGSS ima najviše žena, jedna od njih je hrabra Antonija Viljac

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo pedeset godina Hrvatsku gorsku službu spašavanja činili su isključivo muškarci. Led je 1997. godine probila Ana Bakšić, a od tada do danas broj žena koje djeluju u okviru ove dobrovoljne službe za spašavanje znatno je porastao.

 

Primjerice, podružnica u Šibensko-kninskoj županiji danas ima čak devet snažnih dama, a jedna od njih je 30-godišnja Antonia Viljac. Iako sudjeluje u svim aktivnostima, ova strastvena planinarka pronašla se u zimskim i ekspedicijskim usponima, prenosimo s portala prvi.hr.

 

Angažman u HGSS-u, kaže, velika joj je čast, a u osjećaju da nekome može pomoći uživa. “Da biste postali član HGSS-a, morate imati određene specijalnosti, biti za nešto malo ‘zakačeniji’. Stalno učim, pohađam seminare i tečajeve te idem na ekspedicije. U slobodno vrijeme usavršavam znanje i tehniku”, kaže Antonia Viljac, dodajući da je to iskustvo osnažuje kao ženu.

 

Antonia je ponosna što upravo njihova podružnica ima najviše žena u Hrvatskoj. “To znači da smo prepoznate po radu. Sve su se te cure u nečemu specijalizirale, a podjela na muškarce i žene ne postoji”, objašnjava. Svi su, kaže, jednaki i svi jednako potežu u svakom dijelu aktivnosti.
U Šibensko-kninskoj županiji najviše se bave potragama za stanovnicima starije životne dobi, no odazivaju se i na druge vrste akcija. “Naš je osnovni cilj prevencija pa uvijek apeliramo da se ljudi adekvatno obuku i nose sa sobom puno vode. Međutim, uvijek ima onih koji precijene svoje mogućnosti”, objašnjava.

Volontiranje u HGSS-u sa sobom nosi veliku odgovornost, ali i izlaganje stresnim i objektivno opasnim situacijama na koje treba biti spreman. “Nikada ne znamo što nas čeka, ali uvijek se nadamo da će akcija dobro završiti. Ne razmišljam o tome kao o stresnoj aktivnosti jer imamo jasan cilj – pronaći osobu i pružiti joj pomoć”, naglašava Antonia Viljac.

 

S druge strane, nađu se ponekad i u situacijama koje ih pošteno nasmiju. “Znamo u potragama zabucati u škrape ili žbunje pa se smijemo sami sebi kako smo ondje završili. Evo, prije par mjeseci na Braču sam upala u kaktuse koje sam tjednima vadila iz nogu”, iskrena je članica HGSS-a.

FOTO:Privatni album A, Viljac

 

Iz kategorije: Volim Šibenik