Utorak, 29 Svibanj 2018 20:38

Neobične turistkinje:Skupina časnih sestara i novakinja došle turistički u Šibenik

Napisala: 
Neobične turistkinje:Skupina časnih sestara i novakinja došle turistički u Šibenik

Neobična skupinu turistkinja posjetila je danas Šibenik. U njoj su bile samo novakinje i starije časne sestre iz Zagreba, a čak i i vodičkinja bila časna sestra. Nasmijane i vedre zastale su kraj svakog bitnog kutka u povijesnoj jezgri. Kako su nam kazale, to su djevojke koje su u novicijatu u Zagrebu i časne sestre koje ih uče i odgajaju. Svake godine ta škola ima običaj posjetiti neki grad na obali, a ove godine izbor je pao na Šibenik.

Novicijat obično traje dvije godine te je razdoblje temeljitog odgoja za redovnički život u kojem sestra novakinja produbljuje svoj doživljaj molitve. Primanjem bijelog vela novakinja započinje novicijat, a ako red nosi haljine ili uzima redovnička imena (neki rade oboje, neki ni jedno, a neki pak te odluke prepuštaju sestrama novakinjama), obično će i novakinja učiniti isto po ulasku u red. Neki redovi dopuštaju promjenu imena pri ulasku, ali bez redovničke haljine do prvih zavjeta, i obratno. Sestra novakinja može u bilo kojem trenutku odustati od polaganja zavjeta i otići, a može također biti zamoljena da ode.
 

Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!