Datum objave: 30. Kolovoz 2017

Baština ljepote:Recepti starih Šibenčanki kako zadržati mladost i lijepo izgledati

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je tri godine nakon Prvog svjetskog rata konačno bio oslobođen od mrske i nepodnošljive talijanske okupacije. Šibenčane je preplavilo oduševljenje zbog osjećaja slobode i pomisli da će konačno živjeti u vlastitoj državi. To oduševljenje nije dugo potrajalo jer slobode nije bilo, a ta država u kojoj se Šibenik našao nakon što je skinuo talijanski okupacijski jaram bila je ništa manje nego nova tamnica zvana Kraljevina Jugoslavija.
Ipak i nakon političkog otrežnjenja, suočavanja s nemilom stvarnošću i bolnog shvaćanja da nema ni govora o slobodi jer su se okupatori samo smijenili, u Šibeniku je i dalje bilo bave optimizma. Taj optimizam očitovao se kroz praćenje svjetskih modnih trendova, nebrojene zabave, plesove i čajanke, a najlakša ga je bilo uočiti u otkrivanju ljepote Šibenčanki, nastojanjima da je se na prikladan način pokaže i prikaže, željom da se njome hvali, ali i da je se pomalo ljubomorno čuva. 

 Brijanje pazuha – važna politička tema

U takvim okolnostima dvadesetih se godina 20. stoljeća javio trend razmišljanja o ljepoti Šibenčanki i otkrivanja tajne njenog porijekla i uzroka. O tome se javno i privatno mudrovalo, ali i pisalo. Uglavnom, Šibenčani su tih godina guštali u otkriću ljepote Šibenčanki više nego u bilo čemu drugom. Svoj doprinos pokušavali su dati prvi modni savjetnici kao i kozmetičari, frizeri, učitelji plesa, liječnici, farmaceuti, prodavači raznih čudotvornih kozmetičkih preparata koji žene čine ljepšima nego što jesu, sapuna, modne odjeće, donjeg rublja, svilenih čarapa...
Kao o vrlo bitnim društvenim, ali i političkim temama raspravljalo se opravdanosti brijanja ženskih pazuha i nogu, razložnosti nošenja podupirača za isticanje grudi, dekolteima, erotskim aspektima rumenila za lice, utjecajima higijene na spolni i erotski život Šibenčanki i puno toga o čemu prije u Šibeniku kao izrazito konzervativnoj i patrijarhalnoj sredini nije bilo ni spomena.

 Duhovna, socijalna i kulturna ljepote Šibenčanki

Osim o vanjskoj ljepoti u Šibeniku se tih godina jako vodilo računa i o unutarnjoj, duhovnoj ljepoti Šibenčanki, njihovom odgoju, obrazovanju, kulturi, uljuđenosti pa čak i o sudjelovanju u političkom životu grada. Iz tog doba ostalo je sačuvano nekoliko pokušaja osmišljavanja definiranja, čuvanja i oplemenjivanja „duhovne, socijalne i kulturne ljepote Šibenčanki“, a pisali su ih nama nepoznati autori koji su se slagali da je vanjska ljepota bez unutarnje ljepote koja podrazumijeva produhovljenost pa čak i obrazovanje ravnopravno muškom, isprazna i bezvrijedna. Jedan od zanimljivijih spisa su „Pravila za očuvanje ženine ljepote dok je mlada i kada ostari“.

 

Nikada činiti s muškarcima ono na što te prijateljice upućuju

Prvo pravilo za očuvanje ljepote bilo je da Šibenčanka mora upoznati samu sebe, da mora biti „časna i poštena prema sebi te da se nikada ne smije duševno maskirati“.
Nakon toga slijedi vrlo delikatno, čak i za današnje pojmove pametno pravilo koje gotovo eksplicitno govori o spolnosti i intimnom životu Šibenčanki u prvoj polovici 20. stoljeća. To pravilo glasi: Šibenčanka koja želi biti i ostati lijepa ne smije nikada činiti s muškarcima ono na što je prijateljice upućuju nego mora pitati i savjetovati se sa svojim ljekarom.
I iduće pravilo bez problema vrijedi i danas:
Ako jedna ili druga gospođa tvrde, da su se pomladile upotrebom izvjesnog kozmetičkog sredstva dobro razmisli prije nego to isto sredstvo upotrijebiš jer ne možeš biti sigurna da one govore istinu, a i ono što njima možda paše tebi to može škoditi kako na licu ili tijelu tako i na intimi.

 

Prijateljice te mogu krivo savjetovati ne bi li muško oko s tebe skrenule na sebe

Slijedi popis zanimljivih, zabavnih pa čak i pomalo smiješnih pravila za njegu i očuvanje vanjske ljepote:
-Ne pretjerivaj ni u jednom sportu. Ima žena koje mogu cijelu noć plesati, kupati se u hladnoj vodi, satima gimnasticirati, dok druge žene na sve to ne smiju ni pomisliti jer im zbog iscrpe može narasti glad pa će se ugojiti, ali i drugih donjih zdravstvenih razloga.

-Pogledaj se pametno u ogledalu i sama vidi što ti dobro stoji. Ne slušaj riječi prijateljica jer te one mogu namjerno krivo savjetovati ne bi li muško oko s tebe skrenule na sebe. I zbog zato niti se ne moraš uvijek strogu pridržavati mode.

 

Maksimum je saopćavanje 10 godina manje

-Nemoj nikada da pretjeravaš u saopćavanju svojih godina. Maksimum može da bude saopćavanje 10 godina manje nego što se ima, a nikada se godine ne smiju umanjiti za više od toga. Pazi ako si stara 30 godina, a daješ se za 25, svako će ti se diviti i vjerovati. Ali ako tvrdiš, da imaš 30, a daješ se za 20 godi¬na, svak će ti se smijati i bit ćeš predmet sprdnje.

-Kad si sa svojim prijateljicama budi uvijek vesela i raspoložena i nikada im ne daj da se smiju i naslađuju tvojim jadima. To će te baciti u tugu koja ženu poružnjuje više od 10 godina.

-Nemoj patiti od bolesti oholosti i uobraženosti jer to mučno utiče na mladost i stvara na licu bore prije vremena. Dobrota i blagost najbolja su kozmetika ljepote i čuvar mladosti.

 

Tko grdi mladež stari brže nego što se smokva suši

-Nemoj se nikada i nikome pokazivati u svojoj primitivnoj formi, nikada ne budi neočešljana, nikada u otrcanom ruhu. Neka te u primitivnoj formi ne vide ni ljekar ni mljekar jer će se oni docnije u svom muškom društvu hvaliti na tvoju štetu pa će ti prilike za intimu čak i kod onih kojima se sviđaš biti u oseki i čak na nuli.

-No grdi nikada današnju mladež. Time nećeš postići ništa. Tko grdi mladež zaboravlja na svoju mladost i stari brže nego što se smokva suši. Uz to mladež se ne suzdržava nego kada je netko grdi kaže: -Ova stara kuja ljuti se što je omatorila! a to dušu i ljepotu nagriza iznutra žešće nego što sol grize ranu.

-I na kraju – veseli se starosti. Starost oslobađa. Raduj se, što si dospjela dotle da ti mnoge muke mode više ne dosađuju, da konačno možeš dobro živjeti i da si najljepša žena na svijetu svojoj djeci i unucima
 

Iz kategorije: Volim Šibenik