Datum objave: 18. Lipanj 2017

VIJESTI IZ POVJESTI:Kako su novinari tvrdili da Šibenik neće biti ratna luka

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani su 1910. godine prvu vijest o namjeri Austro – Ugarske Monarhije da u Šibeniku izgradi ratnu luku dobili iz Amerike, a  lokalne novine uzaludno su ih  pokušavale uvjeriti da to nije istina?

 

Posredstvom Šibenčana koji su se iselili u Ameriku u Šibenik je 1910. godine stigla vijest da Austro – Ugarska Monarhija namjerava u Šibenskom zaljevi i na poluotoku Mandalini izgraditi ratnu luku. Donosioci te vijesti bili su vrlo dobro informirani jer su točno naveli da će Šibenik biti „privremena baza austrougarske ratne flote koja namjerava koristiti sigurnost Šibenskog zaljeva, blizinu rudnika ugljena u Siveriću i zaštitu bogatog razgranatog pročelja obale i otoka“.

 

Bilo je najavljeno da Austro – Ugarska neće graditi velike dokove i mula jer namjerava svoje lađe u najvećoj mjeri pred Šibenikom sidriti i koristiti postojeća lučka postrojenja. Isto tako javljeno je da Šibenik neće biti dodatno utvrđivan, ali da bi se “u njemu mogla sleći do sada nikad viđena ratna tehnika i tajna oružja.“ Tadašnje šibenske novine nisu vjerovale u istinitost te vijesti pa su pokušale uvjeriti Šibenčane da od toga neće biti ništa jer da je „povod za takve glasine skori dolazak jednog ništavnog plovnog doka i lađe matice s radionicom.“
 

Iz kategorije: Volim Šibenik