Datum objave: 27. Ožujak 2017

Šibenik grad lijepih žena: Podsjećamo na sve naše missice i manekenke (1)

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada bi žensku ljepotu bilo moguće zaštititi onako kao se štiti prirodna i kulturna baština Šibenik bi bio prvi hrvatski pa čak i europski kandidat za dobivanje povlaštenog statusa metropole najljepših žena zadnjeg desetljeća 20. i prvog desetljeća 21. stoljeća. Mudrujući kako smo bogati zato što imamo dva nacionalna parka, zaboravili smo vidjeti da su naše majke, supruge, kćeri djevojke gotovo bez konkurencije najljepše žene u Hrvatskoj.

Nije tu riječ samo o površinskoj ljepoti njihovih lica i stasa nego i o onome što njihovoj tjelesnoj ljepoti daje plemeniti smisao – skromnost, mudrost, radišnost i praktičnosti pri uzimanju onog najboljeg što se može dobiti od kratkotrajne slave. Teško je objasniti kako je moguće da hvaleći ljepotu Kornata i slapova Krke nismo vidjeli šibenske Nijagarine slapove ljepote koji se već 20 godina elegantno slijevaju niz Kalelargu i teku prema Zagrebu, Milanu, Parizu, Londonu... Globalni i nacionalni poslovno-poduzetnički svijet mode i ljepote to je odavno uočio. Šibenik je za industriju mode, modni tisak i marketinške korporacije neiscrpni rudnik svježih, novih lijepih lica i elegancije koja krase naslovne stranice prestižnih tiskovina koje diktiraju modne trendove, ambalažu luksuznih kozmetičkih proizvoda, kataloge stilske i modne odjeće, promidžbene plakate ekskluzivnih parfema i skupocjenog nakita. Prema egzaktnim podacima u proteklih više od 25 godina više od stotinu Šibenčanki proglašeno najljepšima u Hrvatskoj, Europi ili svijetu, a mnoge od ostvarile su respektabilne karijere manekenki i modela. Šibenik je od 1990. do 2011. godine imao pet djevojaka godišnje među najljepšim Hrvaticama u svim kategorijama izbora ljepote te jednu djevojku godišnje među najljepšima u Europi. Taj je niz začinila najnovija bivša missica Maja Spahija.
 

 

Suočavanje s ljepotom Šibenčanki viđenom kroz objektive najboljih hrvatskih i inozemnih majstora fotografije šokantno je. Ljepota je u zadnja dva desetljeća definitivno najbolji i najvažniji šibenski proizvod, ali to u Šibeniku rijetko tko zna osim Željka Keke Kolopera vlasnika nekadašnje Scenske udruge Leona i njegovog tima koji je desetljećima bio "glavni krivac" afirmaciju lijepih Šibenčanki i pretvaranje Šibenika u nacionalnu metropolu ljepote.

" Po broju stanovnika Šibenik je jako malen grad, no kada se prebroji koliko smo imali cura samo u finalima izbora ljepote, mislim da smo na prvom mjestu ne samo u Hrvatskoj nego u svijetu. Po realnim kriterijima show biznisa mi smo autsajderi, nama je teško opstati, mi nemamo novaca, nemamo medije ali smo, uz našu šibensku snalažljivost, po ljepoti naših djevojaka i žena nepobjedivi. Mislim da smo bez konkurencije zato što smo prirodnu ljepotu oplemenili radom na lijepom ponašanju, eleganciji, hodu, ophođenju i njihovoj općoj kulturi. Šibenik je puno toga poremetio na modnoj sceni organizacijski, produkcijski i u radu s curama. Zadali smo grdne glavobolje organizatorima natjecanja ljepote koji su nastojali da ne pobjeđuju uvijek cure iz istog grada ili regije, a onda bi došle naše cure i iz godine u godinu osvajale sve što se osvojiti može. Poslije sudjelovanja Ivane Baranović na svjetskom izboru za najljepšu gospođu svijeta organizirali smo još samo izbor ljepote u Vodicama 2006. godine kada je najljepšom proglašena Ivana Ergić koja je kasnije postala i Miss Hrvatske.Tada smo procijenili da je najbolje kada smo na vrhuncu izići iz organizacije ovakvih izbora ljepote jer je došlo do smanjenog interesa kako kod medija tako i kod sponzora, a nismo željeli smo rušiti stečeni ugled produkcijski najuspješnijih organizatora. Posljednje tri godine naglasak je na modelingu u Hrvatskoj i inozemstvu", ističe Željko Keke Koloper.

 

Narednih tjedana, svakog ponedjeljka, objavljivat ćemo serijal fotografija šibenskih ljepotica - manekenki i missica od kojih su danas mnoge već udane žene i majke, poduzetnice...

Iz kategorije: Volim Šibenik