Datum objave: 20. Ožujak 2017

Svestrani šibenski liječnici:Od medicine do sporta,volonterskog i umjetničkog rada

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je u novijoj povijesti imao plejadu uglednih liječnika koji su postali poznati i priznati zahvaljujući svom stručnom, znanstvenom, dobrotvornom, umjetničkom, društvenom pa i političkom radu i postignućima. Mnogi od njih postali su ne samo cijenjeni članovi lokalne zajednice, nego i njeni stupovi.

Zasluge i doprinosi pojedinih tako su trajni i vrijedni da su dobili svoje ulice, a mnogi su svojim radom i osobnošću ostali prepoznatljivi simboli Šibenika, šibenske kulture i identifikacijski markeri zavičajne zajednice poput doktora Pasinija, Trlaje, Lučeva, Čizmića, Smolčića, Simovića, Stipaničeva, Karminskog, Odaka, Sassa...

 

Njih se spominje i o njima se u Šibeniku priča kao da još uvijek ordiniraju, kao da su još uvijek tu, zato što su Šibenčani u njima prepoznali i sačuvali one ljudske, moralne i stručne vrijednosti koje uvažavaju i časte časnom titulom: LIKAR. Na to je podsjetila i monografija „Priča o nama“ koja je tiskana u povodu 70. obljetnice rada Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Šibenik, ali obuhvaća više od jednog stoljeća altruizma, stvaralaštva, volonterskog rada i doprinosa šibenskih liječnika napretku i dobrobiti zajednice kako izvan vlastite struke tako i u okviru liječničkog zvanja i medicinske znanosti. Pripremila ju je i uredila dr. Danći Mihovilčević.

Od liječnika Marka do dr. Krešimira

O svima njima, počevši od liječnika Marka koji je 1419. godine dao načiniti reljef na crkvi sv. Barbare, na kojem ga vidimo kako kleči pred Blaženom Djevicom Marijom i govori: -Ja, Marko, liječnik iz Šibenika, dao sam 1419. načiniti ovo djelo na uspomenu i za odrješenje svojih grijeha. – pa do aktualnog predsjednika šibenske podružnice HLZ-a dr. Krešimira Stipaničeva, govori monografija „Priča o nama“ koja je u naravi galerija liječnika špiritus movensa i zbornik pozitivnih vibracija iz šibenskih medicinskih ustanova.
Iako je sadržajno koncipirana tako da bude slika sedamdesetogodišnje rada podružnice HLZ-a, od 1946. do 2016. godine ova monografija pruža uvid u gotovo cjelokupnu povijest šibenskog liječništva koje u suvremenoj hrvatskoj pa i europskoj medicini svoje mjesto ima od 1883. godine kada je otvorena Pokrajinska bolnica izgrađena zahvaljujući zalaganju i vizionarstvu preporoditelja Šibenika Ante viteza Šupuka, a krajem 19. i početkom 20. stoljeća postala najmodernijom i najbolje opremljenom bolnicom, te respektabilnom znanstvenom ustanovom zahvaljujući dr. Nikoli Laliću i dr. Boži Peričiću.
U to vrijeme u šibenskoj bolnici djelovali su nadaleko poznati liječnici Karlo Vipauc, Jerko Machiedo, Frano Dulibić, Božo i Branko Kurajica, Josip Glaser, Josip Pasini, Ivan Hugo Botteri, Mihovil Dekaris, Filip Dražančić, a nakon njih, poslije Prvog svjetskog rata i tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća Vjekoslav Rizmondo, Josip Lalić, Ivo Kandijaš i Boško Malešević. O tomu koliko su neki od njih poput Vipauca, Peričića i Machiedia zadužili Šibenik najbolje govori to što su im Šibenčani odali priznanje dajući njihova imena ulicama svog voljenog grada.


Opsežna građa o povijesti šibenskog zdravstva

Šibenik je i u novijoj povijesti imao, a i sada ima vrsne liječnike koji svoje sposobnosti, znanje i dar iskazuju i izvan bolnica i ambulanta pa čak i izvan svoje struke. Mnogi od njih bili su aktivni djelatnici i dužnosnici Crvenog križa, Lige za borbu protiv raka, mnogih i kulturnih i sportskih društava te socijalnih i dobrotvornih institucija, a nemali broj se iskazao i u umjetnosti posebno slikarstvu i književnosti.
Sve to, pa i puno više od nabrojanog, sažeto je u monografiji koju je krajem 2016. godine izdala šibenska podružnica HLZ-a koju je napisala i uredila dr. Danći Mihovilčević, po struci anesteziolog koja volonterski pomaže oboljelima od karcinoma, vodi Ligu za borbu protiv raka u Šibeniku i, do nedavno, podružnicu Hrvatskog liječničkog zbora, a u slobodno vrijeme od latica cvijeća izrađuje slike i ukrasne predmete.
-Kao predsjednica naše podružnice Hrvatskog liječničkog zbora od 2010. do 2015. godine morala sam da bih mogla pisati izvještaje i planirati njen rad, tražiti podatke u arhivu naše podružnice pa sam se kroz to zainteresirala za njenu povijest i sve što su njezine članice i članovi radili. Budući da je Hrvatski liječnički zbor 2014. godine slavio 140. obljetnicu svog postojanja mi smo, tim povodom, postavili izložbu o našoj podružnici. To je bio početak. Prikupila sam puno dokumenata i više od tisuću fotografija, a Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu umjetnost šibenske gradske knjižnice, koja mi je pomogla u postavljanju izložbe slika šibenskih liječnika slikara, predložila mi je da od materijala koje sam prikupila napravim monografiju što sam, evo, i učinila. Puno mi je pomoglo to što naša podružnica ima brižno vođenu dokumentaciju, a posebnu zahvalu dugujem dr. Vladimiru Lučevu i pokojnom dr. Stjepanu Sirovici koji su stvorili i sačuvali opsežnu građu o povijesti šibenskog zdravstva, - kaže dr. Mihovilčević.

Dati više

Monografija ne priča o svim šibenskim liječnicima nego samo o članovima HLZ-a, dakle liječnicima i stomatolozima koji su kroz tu udrugu željeli dodatno pridonijeti unaprjeđenju zdravlja ljudi, stručnog i znanstvenog rada, rješavanja svojih staleških interesa i dobrobiti zajednice.
Nisu, međutim, zaboravljeni liječnici koji su početkom prošlog stoljeća djelovali kroz Liječničko društvo za sjevernu Dalmaciju koje je bilo osnovano 1935. godine na inicijativu dr. Filipa Dražančića, dr. Srećka Poturice i dr. Krešimira Trlaje kojima su se pridružili dr. Josip Pasini, dr. Josip Lalić i dr. Anselmo Marcelić. Monografija ipak primarno prikazuje rad podružnice HLZ-a od 1946. do 2016. godine. Spominju se svi događaji u podružnici i oko nje, izdavačka djelatnost, nagrade i priznanja koja su dobili, ali i različita druženja članova podružnice na izletima i liječničkim plesovima koji su prije Domovinskog rata bili prestižni društveni događaji. Pozornost privlače i zanimljivosti među kojima je posebno simpatična ona koja govori o tome kako je dr. Vladimir Lučev 1998. godine uočio da stažisti nemaju novca za dolazak na ples HZL-a pa je kolegama čije je portrete sam naslikao, ponudio da ih otkupe, a prihod je donirao stažistima.
-Htjela sam prikazati što je sve naš liječnički zbor do sada radio i čime su se sve njegovi članovi bavili i kao liječnici i u svoje slobodno vrijeme te koliko su, svatko na svoj način, pridonosil sredini u kojoj su živjeli i radili. Želja mi je da ova monografija potakne mlađe kolege da se aktivno uključe u rad HLZ-a i da ih ona potakne na aktivno djelovanje - zaključuje autorica „Priče o nama“, dr. Danći Mihovilčević.

 


Na dužnosti šibenske podružnice HLZ-a od 1946. do 2016. godine bio je 21 liječnik; Baldo Politeo, Miljenko Gjivoje, Tomislav Šoše, Vjekoslav Smolčić, Đuro Karminski, Niko Simović, Bogomir Sasso, Šime Stipaničev, Ludvik Odak, Ivo Merlak, Josip Batinica, Borko Zaninović, Eugen Stoini, Alemka Miletić Jurić, Vinko Batinica, Vladimir Lučev, Boris Brkić, Silvana Burazer, Danći Mihovilčević i sadašnji predsjednik Krešimir Stipaničev.

Šibenski liječnici u sportu i sportskim društvima

Mnogi članovi podružnice HLZ-a bili su uključeni u sportski život Šibenika, većim djelom kao klupski liječnici, ali i kao funkcionari u sportskim klubovima. Dr. Ante Županović je dugogodišnji član Hrvatskog olimpijskog odbora kao liječnik nogometne reprezentacije Hrvatske. Njegovim stopama je krenuo dr. Nino Brajković, liječnik juniorske nogometne reprezentacije Hrvatske. Dr. Šime Berović je liječnik muškog RK „Šibenik“, dr. Antun Carić bio je član Uprave i klupski liječnik VK „Krka“, dr. Josip Balić je liječnik NK „Šibenik“, što su bili i dr. Ante Montana i dr. Vlatko Marković. Dr. Marko Konjevoda je bio dugogodišnji član Uprave NK „Šibenik“, dr. Daniel Reljić je bio liječnik ŽKK „Revija“, dr. Ante Romac i dr. Boris Grgurević bili su uspješni šahisti, dr. Miro Županović je bio predsjednik VK „Šibenik“ i predsjednik SOFK-e, a dr. Edi Baica je igrao vaterpolo i bio je osnivač veteranskog vaterpolskog kluba. Dr. Marin Paić je predsjednik JK „Val“. Dr. Neven Glavadanović bio je klupski liječnik VK „Krka“, a dr. Slaven Kinkela je aktivan član Ribolovnog društva „Arbun“.
Sportskim jedriličarstvom bavili su se dr. D. Reljić, dr. Vinko Alfier, dr. Marin Paić, dr. Ž. Bujas, dr. N. Brajković, a dr. Ante Samodol i dr. Željko Dubovečak tenisom. Aktivni sportaš bio je dr. Stoini...
Liječnici su i u prošlosti bavili sportom. Tako je dr. Josip Pasini bio član Nadzornog odbora JK „Val“, član Savjetodavnog odbora GŠK „Osvit“, a k tome i dopredsjednik Aerokluba „Naša Krila“ Šibenik, dr. Krešimir Trlaja je bio član uprave PŠK „Krka“, a dr. Vjeko Rismondo dopredsjednik tog kluba i član Upravnog odbora Aerokluba. Dužnosnik u tim klubovima bio je i dr. Srećko Poturica dok je dr. Dragomir Montana bio dobrotvor, donator i dužnosnik VK „ Krka“. Dr. Martin Čičin Šain bio je predsjednik RŠD-a „Šibenik“ od 1933. do 1940. godine i postao njegovim počasnim članom. Dr. Antun Dreščik je bio klupski liječnik NK „Osvit“ 1941. godine, a u tom je klubu bio i dr. Mihovil Dekaris. Dr Ivo Slade je bio odbornik i predsjednik Fonda za unaprjeđenje fizičke kulture.

Šibenski liječnici i umjetnost

Liječnici u Šibeniku su u bližoj i u daljoj prošlosti bili okrenuti i umjetničkom radu. Dr. Veljko Cukrov napisao je dvije knjige s elementima beletristike, a dr. Božo Peričić je prevodio Shakespearea. Dr. Stjepan Sirovica pisao je knjige o povijesti šibenskog zdravstva, a dr. Rafael Dolinšek je skupljao starine i slike i imao arheološku zbirku s 350 vrijednih arheoloških eksponata. Znameniti dr. Miho Jerinić pisao je pjesme, putopise i žestoke polemike i bavio se novinarstvom, a utemeljio je i Hrvatsko planinarsko društvo „Kamenar“. Dr. Vjekoslav Smolčić je bio predsjednik Kazališnog vijeća i član Savjeta za urbanizam. Dr. Neven Čosić je bio aktivan u Kazalištu, „Kolu“ te u sportu. Dr. Đuro Karminski je bio član orkestra Šibenskog kazališta i svirao violinu. Svestran i aktivan bio je i dr. Milan Žepić koji je postao direktor Glazbenog zavoda u Zagrebu, član Zagrebačkog komornog orkestra, a dok je radio u Šibeniku bio je aktivan u sportskim klubovima PŠK „Krka“ i Aeroklubu.
Doktori Milena Junaković, Višnja Juroš, Marcela Maloševac, Danći Mihovilčević, Vladimir Lučev i Ljubica Kronja bave se umjetničkim radom. Dr. Ivica Madžar je predsjednik KUD –a „Zvona Zagore“...

 

Šibenski liječnici u politici

Šibenik je iz redova liječnika ima dva gradonačelnika i to bivšeg dr. Antu Županovića i sadašnjeg dr. Željka Burića. Dr Ivo Blaće je vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika. U prošlosti u politici su bili dr. Jerko Machiedo koji je bio zastupnik u Dalmatinskom saboru i predsjednik Sabora Kraljevine Dalmacije, stomatolog Miho Jerinić bio je jedan od najvatrenijih političara koje je Hrvatska ikada imala, a dr. Oskar Novak je djelovao kroz HSS, a u demokratskoj Hrvatskoj pokojni šibenski urolog dr. Marko Stegić bio je predsjednik Županijske organizacije HSS-a, vijećnik, ali i kroničar svog rodnog Tisnog u kojem ima i ulicu.

Liječnici humanitarci i volonteri

Mnogi članovi šibenske podružnice HLZ-a bili su aktivni u Ligi za borbu protiv raka i Crvenom križu pa i čelni dužnosnici tih organizacija, a sve su radili volonterski. U prošlosti bili su predvodnici Javne dobrotvornosti i nosioci zdravstvenog prosvjećivanja stanovništva. Mnogi će se sjetiti popularnog liječnika dr. sc. Šime Stipaničeva koji je desetljećima brinuo o tome da šibenska djeca nemaju krivu kičmu i ravne tabane u što je uložio tisuće sati savjetujući djecu i prosvjećujući roditelje i prosvjetne radnike. On je bio aktivan u Crvenom križu te Ligi za borbu protiv raka, institucijama kojima su važan doprinos dali liječnici Marinko Čizmić, Emil Ofner, Ludvik Odak, Aleksandar Frankić, dr. Tomislav Petković, dr. Marijan Periša, dr. Zdenka Kapitanović, dr. Velka Gverić, dr. Filip Grubišić Čabo, Dorotea Friganović, Danći Mihovilčević, Antonjeta Cvjetković Monti, Krešimir Trlaja, Jerko Machiedo, Josip Pasini, Teodor Ostojić, Vjekoslav Smolčić, Tomislav Petković, Mirko Zaninović i Šime Stipaničev.

Šibenski liječnici članovi Akademije medicinskih znanosti

Šibenska podružnica HLZ-a ima od 1933. do 2016. godine 12 liječnika počasnih članova Hrvatskog liječničkog zbora te šest doktora znanosti, članova Akademije medicinskih znanosti. Šibenski liječnici akademici su dr. sc. Bogomir Sasso, dr. sc. Ivo Merlak, dr. sc. Frane Mikulandra, dr. sc. Josip Batinica, dr. sc. Josip Balić i dr. sc. Marinko Čizmić.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik