Nedjelja, 08 Siječanj 2017 13:51

FOTO Ako mislite da je ovo vrhunac zime pogledajte Šibenik na današnji dan 1938. godine

Napisala: 
FOTO Ako mislite da je ovo vrhunac zime pogledajte Šibenik na današnji dan 1938. godine

Već nas danima plaše kako je su niske temperature posljednjih dana nezapamćene pa čak i po život opasne. Kao dokaz internetom i informativnim medijima kruže slike zamrznutih fontana i boćatih plićaka u uvala Ivinje i Morinje. Ali ova zima je tek mačji kašalj u odnosu na zimu 1938. godine. 

Na današnji dan, 8. siječnja 1938. godine, izvještavaju tadašnje novine, zima je bila tako jaka da se zamrznulo more u uvali sv. Petra i to u dužini od čak 500 metara! Led je bio tako debeo da su djeca na njemu igrala nogomet, a čobani su svoja stada iz Mandaline prema Zablaću gonili na pašu prečacem preko leda. Stariji žitelji Šibenika i Mandaline pričali su tada da takve zime i tako velikog zamrzavanja mora u uvali sv. Petra nije bilo od 1880. godine.

 

Od ledenog pokrivača u uvali sv. Petra vjetar je otkidao velike sante koje su plutale Šibenskom lukom, a jedna od njih ozbiljno je oštetila je talijanski parobrod „Monte Gargano“ koji se, ploveći iz Trsta u Albaniju morao od jakog vjetra skloniti u Šibenik. Fotografije o tomu pronašli smo u arhivi časopisa Šibenik News.

 

Jaka studen trajala je gotovo mjesec dana. Bilo je slučajeva ugibanja stoke, ali nije bilo panike i plašenja puka kataklizmom. Vijest o nezapamćenom zamrzavanju mora u uvali sv. Petra bila je objavljena tek kao zanimljivost na zabavnim stranicama

Od 1938. godine do danas bilo je u Šibeniku i Dalmaciji još nekoliko opakijih zima od sadašnje s daleko većim hladnoćama i pogubnijim posljedicama, a pamti se i jedna bizarna zima na početku ljeta kada snijeg pao prvih dana lipnja pa se šibenska mularija mogla čak i sanjkati u đardinu.
 

Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!