Datum objave: 02. Prosinac 2016

Nova rubrika:Prepoznajte se na fotkama iz novije šibenske povijesti

Diana Ferić
Diana Ferić

Arhiv fotografija  portala Šibenik News i časopisa „Volim Šibenik“ pun je starih fotografija koje nemaju priču, a snimljene su zato da bi ilustrirale neku priču, posvjedočile neki događaj ili nam dale neku, za osobe i vrijeme kada su bile snimljene, bitnu, informaciju. Danas su te fotografije spomenici vremena koja su prošla, a ne vrijede puno ako ne znamo kada su i zašto snimljene i tko je na njima.

 

 

 

Poljana kao poligon za prezentaciju prometne kulture

Slike koje objavljujemo nastale  su 1981. godine. Ne znamo točno tko ih je snimio, ali smo u Redakciji prepoznali neke osobe na njima. Primjerice legendarnu šibensku fotografkinju Dragicu Lokas – Solus.
Šibenska Poljana oduvijek je bila najvažnija šibenska javna pozornica. Još od srednjeg vijeka pa sve do danas, na Poljani se uvijek nešto događalo. Pamti ona i viteške borbe i sokolske sletove i prve šibenske košarkaške, teniske, rukometne i odbojkaške utakmice, dočeke Nove godine, političke skupove. Sokolske sletove, ispraćaje famoznih Titovih štafeta, postrojavanja Austrougarskih vojnih trupa, talijanskih okupacijskih snaga, vojske Kraljevine Jugoslavije, postrojbi talijanskih fašista, njemačkih nacista, partizanskih tenkova... A pamti i lijepe dane kada se na njoj pjevalo, zborovalo pa čak uživalo i u noju pečenom na ražnju.
Ove fotografije snimljene jednog vedrog dana 1981. godine govore o Šibeniku na kojeg smo gotovo zaboravili i Šibenčanima kojih više nema među nama ili još danas, 35 godina stariji, šeću Poljanom sami ili sa svojim unucima.

 

1981. – godina koje u Šibeniku nije bilo

Na ovim slikama 1981. godina doima se pomalo idilično. Suncem obasjana Poljana puna je zaigrane djece, vedrih ljudi i zaljubljene mladosti. Šibenik je 1981. godine imao 36 952 stanovnika, skoro pet tisuća više nego 1980. godine zato što mu je pripojeno Zablaće koje je izgubilo status sela i postalo gradska četvrt. Te godine je legendarna Slavka Berović nakon 20 godina prestala svojim brodom prevoziti Šibenčane od Doca do Martinske i nazad. Klapa Šibenik je izdala album „Rodija se sin“, a Mišo Kovač album „Jači od vjetra“ s hitom“Nikog nisam volio tako“. Dražen Petrović je 1981. godine zaigrao drugu sezonu u seniorskoj ekipi „Šibenke“.
U tadašnjoj Jugoslaviji poslije smrti Josipa Broza Tita 1980. godine, uvode se izvanredne političke i ekonomske mjere zbog teška ekonomske krize, na Kosovu izbijaju nemiri, Albanci traže da Kosovo bude republike. U Zagrebu grupa „Azra“ objavila pjesmu „Lijepe žene prolaze kroz grad“ , a u Međugorju se te godine prvi se put ukazala Blažena Djevica Marija.
U svijetu su najvažnije vijesti 1981. godine bile da je Predsjednik SAD-a postao je glumac Ronald Reagan, da je IBM je predstavio prvi PC, da je u SAD-u je rođena prva beba iz epruvete te da je u Poljskoj je general Vojćeh Jaruzelski uveo ratno stanje, a da se Velikoj Britaniji se Diana Spencer udala za britanskog prestolonasljednika Charlesa, princa od Walesa i postala princeza.
A u Šibeniku 1981. godine protječe tako mirno da profesor Ivo Livaković pišući knjigu „Tisućljetni Šibenik“ nije uspio zabilježiti ni jedan važan događaj pa u njegovom povijesnom pregledu i kronologiji šibenske povijesti te godine nema, kao da je uopće nije ni bilo. Po svemu sudeći 1981. godine najvažniji je događaj bio upravo „Tjedan sigurnosti u prometu“ čija je završna manifestacija održana jednog sunčanog dana na Poljani.


Tko je na slikama?

Da bi ove slike imale istinsku vrijednost povijesnog dokumenta, osim podataka gdje su i kada snimljene, trebalo bi znati tko je na njima. Ako ste nekog prepoznali pomognite nam i pošaljite njezino ili njegovo ime.

Ovu ćemo rubriku objavljivati svakog petka.

 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik