Datum objave: 13. Rujan 2016

FOTO: Uz gradoskopiju, Bilich radi na ciklusu portreta šibenskih ljepotica, uključujući šibensku nevistu, Kolindu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Umjetnik svjetskog glasa, Charles Bilich ne samo da će 'portretirati' Krešimirov grad povodom 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika, već će portretirati i šibenske ljepotice, a među njima i jednu šibensku nevistu, točnije predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar Kitarović s kojom ga veže prijateljstvo dugo 25 godina.


Otkrio je to Bilich jutros tijekom prezentacije gradoskopije na jednoj od najljepših renesansnih trgova na Jadranu, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice gdje su mu društvo pravile i neke od ljepotica koje će na svojim glavama ponijeti ljepote kulturno - povijesne baštine Krešimirovog grada.


Gradoskopija koju je popularizirao upravo umjetnik čiji se radovi nalaze u Vatikanu, Monte Carlu, UN-u sadrži nadrealni prikaz šibenskih palača, crkvi, institucija...


- Radi se o pogledu s mora od prije tvrđave sv. Nikole, ali pozadina nije daleko. Malo sam pretjerao. To je kompozicija koja nije zemljopisno točna. Nema puno logike, redosljeda i pravaca - objasnio je autor ne skrivajući da je veoma zadovoljan slikom.


Rad, prikaz Šibenika u svom stilu kao poklon Gradu Šibeniku Charles Bilich otkrit će uskoro, no ne prije izložbe koju će otvoriti u Monte Carlu krajem mjeseca. U međuvremenu, Bilich nastavlja raditi, na kako kaže, ciklusu šibenskih ljepotica.


- To je ciklus s najzgodnijim, najznačajnijim Šibenčankama. Došao sam na ideju da portretiram naše šibenske tvrđave posebno, a gdje drugdje nego na glavama Šibenčanik kao fascinatori koji su šeširi, ali ne obični, već je riječe o kreacijama, instalacijama na glavama - pojasnio je umjetnik. Jedna od muza mu je i dugogodišnja prijateljica, prva žena Lijepe Naše, šibenska nevista, Kolinda.


Za Ivanu Ergić, Vodičanku, zapravo, koja je svojedobno ponijela i lentu Miss Hrvatske kazao je da je jedna od najljepših žena koje je vidio, a ona je, pak, iznimno počašćena činjenicom da će upravo nju portretirati umjetnik Charlesovog renomea.


- Iznimno sam počašćena, ali mislim da ovdje nisam bitna ja nego ljepota šibenskog kraja koja će na ovaj način biti predstavljena svijetu - kazala je Ergić.

 


Da u Šibeniku nije slučajno te da mu ne pada teško boravak u Krešimirovom gradu, Bilich je priznao izjavom da bi upravo Šibenik uvijek izabrao prije Dubrovnika kojemu priznaje sve atribute svjetske turističke atrakcije, no smatra da Šibenik zaslužuje titulu - glavnog grada. 

Iz kategorije: Volim Šibenik