Datum objave: 07. Lipanj 2016

Za sve su krive balinjere: Šibenik dobiva svjetsko prvenstvo u utrci karića!

Šibenik News
Šibenik News

Ono što se lani održalo kao Utrka karića Velika nagrada grada Šibenika 'Tri bogena' ove godine prerasta u prvo Svjetsko prvenstvo u utrci karića Velika nagrada grada Šibenika. Vijest stiže iz organizacijskog odbora Utrke, Udruge za promicanje i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazija, a odluku je s oduševljenjem dočekao i gradonačelnik Šibenika, Željko Burić.


-To je možda i jedino vozilo, nazovimo ga tako, koje služi u natjecateljskom smislu, a koje je oslonjeno za tzv. čelično kolo ili popularnu balinjeru. Ako ta priča ima, a očito ima osnove, ako je istina, a istina je da se karići u Šibeniku rade na jedan poseban način, onda je ideja da se to digne na višu razinu, odnosno da zatitra u javnosti izvan Šibenika, hvalevrijedna – kazao je gradonačelnik Burić, dodajući:

 

- Ove godine, utrka će biti organizirana na jedan poseban način. Dobit će formu prave utrke, pravog natjecanja i vidjet ćemo kakav će biti odjek, ali meni se ideja sviđa možda zato što sam kao i organizatori generacija karića – poručio je šibenski gradonačelnik.

 

Svjetsko prvenstvo karića Velika nagrada grada Šibenika održat će se u subotu, 2. srpnja, što se (planski) poklapa sa zatvaranjem Međunarodnog dječjeg festivala, ali ne poklapa se s festivalskim programom te vožnja kreće s tvrđave Barone do mula Krke na šibenskoj rivi.


Policijska uprava šibensko – kninska iskazala je potporu organizaciji utrke te će u datom trenutku zbog sigurnosti svih sudionika kako na stazi tako i uz nju nakratko zatvoriti gradske prometnice.

 

Cijelo to vrijeme utrku će pratiti tri drona koja će snimati spust karića s Baronea do mula, a pravila su nešto izmijenjena o čemu će organizatori pravodobno izvijestiti sve zainteresirane sudionike no navode kako je do određenih izmjena došlo kako bi svi natjecatelji bili ravnopravni.


- Karići mijenjaju ime i postaju prvo svjetsko natjecanje karića, a ideja je da ga zaštitimo, da Grad Šibenik dobije licencu za njegovo održavanje od strane Hrvatskog saveza sportske rekreacije 'Sport za sve'. Imamo namjeru zaštiti ovaj karić kao izvorni šibenski proizvod – najavio je Darko Rogulić, član organizacijskog tima Utrke, mnogima poznat i kao višestruku prvak u motociklizmu u nekadašnjoj Jugoslaviji.


- Karić ima mnogo posebnosti koje ljudi na prvi pogled ne vide. Jedna od njih svakako je i to da je to prva utrka na svijetu sa čeličnim kolima. Ne postoji nijedna utrka vozila bilo koje vrste na čeličnim kolima – poručio je Rogulić.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik